Ako vam je u vrtnom centru za oko zapeo markantni cvijet nalik tulipanu, a kakvog do sada niste vidjeli, bez sumnje je riječ o sijamskom tulipanu. Latinskog naziva Curcuma alismatifolia, ovaj cvijet potječe s Tajlanda, a u Nizozemskoj, gdje se uzgaja kao lončanica i za rez, brzo je stekao obožavatelje.

Rod Curcuma pripada obitelji đumbira i sadrži veliki broj vrsta od kojih se neke uzgajaju kao začinske biljke, a neke zbog lijepih listova i cvjetova kojima ukrasnu vrijednost daju pricvjetni listovi – brakteje. Oni obavijaju neugledne cvjetove, a posjeduju i jedinstveni miris koji potječe od eteričnih ljudi. Domovina sijamskog tulipana su tropski i suptropski krajevi Tajlanda, Laosa i Burme, a vrste su različita uzrasta te oblika lista i cvijeta.

Sijamski tulipan za vrijeme rasta traži puno vode pa treba svakodnevno provjeravati supstrat

Zajedničko je svim vrstama da se jednostavno uzgajaju, kao i druge biljke s podzemnom stabljikom (gomoljaste, lukovičaste, s podankom). Sijamski tulipan cvate ljeti. U uvjetima visoke temperature, vlage i dugog dana cvjetat će kontinuirano čitavoga ljeta.

Uzgaja se kao sobna ili vrtna biljka, a boja cvijeta ovisi o kultivaru pa možete izabrati između bijele te nijansi purpurne, ljubičaste, ružičaste ili narančaste, a često u dvobojnim kombinacijama s bijelom. Cvjetovi ostaju na biljci do tri mjeseca, a u vazi do tri tjedna. Visina biljke je 50 do 80 centimetara, a podzemna se stabljika sastoji od podanka i nekoliko gomoljastih korijena jajasta oblika.

Sijamski tulipan cvate ljeti - 3 Za snažniji rast i jači intenzitet boje cvijeta sijamskom tulipanu treba što više svjetla i topline (Foto: Living4media)

Za snažniji rast i jači intenzitet boje cvijeta sijamskom tulipanu treba što više svjetla i topline, a izravno mu sunce neće naštetiti osim što će cvjetovi biti kraćeg vijeka. Zbog dugotrajnosti cvjetova bolja je lagana sjena. Ako se uzgaja u vrtu, sadi se u hranjivo i propusno tlo koje se redovito zalijeva i prihranjuje sporo topivim hranjivima prema potrebi. Iako podzemna stabljika (podanak) može podnijeti kratkotrajnu sušu, biljka će u idealnim uvjetima biti ljepša i zdravija.

Ako se uzgaja kao sobna biljka, optimalni je supstrat hranjiva kompostna zemlja. Za vrijeme rasta traži puno vode pa treba svakodnevno provjeravati supstrat. U kasnijim se fazama ne smije pretjerivati sa zalijevanjem; dopušteno je tek kada se supstrat lagano prosušio, i to u malim, ali češćim obrocima. Prihranjuje se jednom u dva tjedna kompleksnim tekućim hranjivom.

Cvijet djevojačko ili carevo oko voli sunčana mjesta pa neće zamjeriti ni duže razdoblje bez vode - 8 Djevojačko oko: Cvijet koji daje raskošne busene čak i kada ga zaboravite zaliti

Tijekom zime biljka prolazi kroz razdoblje mirovanja. Čim noći postanu hladnije, lišće počne žutjeti, a kad nadzemni dio potpuno propadne, slijedi zimska njega. Prije prvoga jesenskog mraza podanak treba izvaditi iz zemlje i staviti u papirnatu vrećicu s blago navlaženim tresetom. Čuva se na tamnom, svježem i suhom mjestu do ponovne sadnje u vrt slijedećeg proljeća. Prostorija u kojoj se podanci čuvaju ne smije biti izložena promjenama temperature koje bi inducirale rast biljke.

Miris Mediterana: Tri savjeta za uzgoj oleandra kojem će se svi diviti Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 5 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 6 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 2 +3 Oleandar daje mediteranski ugođaj svakom dvorištu, terasi ili balkonu - 1

Biljke koje se uzgajaju u posudama, kao i vrtne biljke, prolaze razdoblje mirovanja. Jedina je razlika u uzgoju što se biljke u posudama mogu dulje održati na normalnoj sobnoj temperaturi. Nakon cvatnje će listovi postupno žutjeti i tada treba smanjivati zalijevanje dok se biljka potpuno se osuši. Podanci se vade iz posude i skladište na već opisani način. U proljeće se ponovno sade, i to ranije od onih u vrtu, pa se može očekivati i ranija cvatnja. Ljeti je najbolje posudu s biljkom držati vani na sjenovitu mjestu.

Sijamski se tulipan vrlo lako razmnožava dijeljenjem podanka u proljeće čim se pupovi zazelene i postanu spremni za tjeranje novih izboja. Podanak se može podijeliti na onoliko dijelova koliko ima pupova (okaca), što znači da svaki novi dio mora sadržavati barem jedan pup. Podijeljeni se podanci sade na otvoreno tek kada se tlo dovoljno ugrije (u svibnju), a do tada ostaju uskladišteni.

Sijamski tulipan cvate ljeti - 1 Sijamski tulipan dolazi u bijeloj, purpurnoj, ljubičastoj, ružičastoj ili narančastoj boji (Foto: Living4media)

TEKST PREUZET IZ MAGAZINA ZA CVIJEĆE, VRT I DOM "NAŠA FLORA", AUTOR DIPL. ING. ANTONIJA VRDOLJAK.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju