Bilo da ste noćna ptica, štreberski tip ili partijaner vaša osobnost vam može reći štošta o vašem tijelu. Naime, jeste li znali da va vaš karakter može otkriti koliko ste skloni debljanju te koliko teško ili lako možete smršaviti?

Istraživanje koje je proveo Američki nacionalni institut za proučavanje ponašanja potvrdilo je kako karakter osobe značajno utjeće na njihovu sklonost debljanju ili pak mršavljenju.

Takav efekt usko je vezan za naše osobine poput agresivnosti, imulsivnosti, pouzdanosti, doslijednosti i povučenosti, a koje utjeću na naše životne odluke. Znanstvenici su ovaj efekt podijelili u nekoliko skupina, ovisno o kaakteru osobe:

1. Impulsivne osobe
Ovaj tip osoba opisuju nagle reakcije i promjene raspoloženja. Vole životnu dinamiku i uvijek su u pokretu. No, s obzirom na to kako teško zadovoljavaju svoje životne apetite, teže će smršaviti. Razlog je taj što teško odolijevaju napastima i odriču se stvari koje im pričinjavaju zadovoljstvo.

2. Odgovorne (pouzdane) osobe
Ova osobina veže se uz doslijednos što je vrlo važno želite li smršaviti. Upornost i doslijednost potrebne su kako za režim prehrane tako i za fizičku aktivnost koja je ključna kod gubitka kilograma i održavanja linije.

3. Tihe i rezervirane osobe
Povučene i tihe osobe nisu sklone naglim i impulsivnim reakcijama što se očituje i u njihovom stilu prehrane. Osobe ovog tipa često dobro razmisle prije nego reagiraju što je, kada govorimo o strpljenju koje je potrebno da smršavite, vrlo važno želite li postići bilo kakve rezultate.

4. Otvorene (energične) osobe
Osobe koje žive dinamičnim načinom života i u tome uživaju, često su okružene stresnim situacijama koje značajno djeluju na njihovo ponašanje, ali i životne odluke. Akumulacija stresa utjeće i na način prehrane pa osobe ovog ipa često jedu s nogu i na brzinu zbog čega posežu za nezdravim i kaloričnim obrocima. Skloni su prejedanju zbog čega će se puno teže vratiti na put koji dovodi do zdravog mršavljenja.

5. Vrlo emotivne osobe
Riječ je o osobama koje su sklone promijenama raspoloženja. Upravo takve, nagle promjene dovode do takozvanog emotivnog prejedanja. U trenucima kada je njihovo raspoloženje negativno prvo na što pomisle je hrana zbog čega su skloni debljanju.

Isto tako, zbog negativnih emocija poput tuge i straha tijekom kojih misle samo na slasni zalogajčić vrlo če se teško vratiti na stari put i riješiti se nepoželjnih kilograma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju