Dugotrajna vožnja u automobilu i probijanje kroz gužve još je stresnije ako na ljetovanje putujete sa svojim mališanima. Djeci brzo postaje dosadno i gube koncentraciju, pa ih treba zabaviti na nove i kreativne načine. Evo kako ih možete razveseliti


1. Slušajte glazbu i zajedno pjevajte

Iako će mnogi na putovanju imati potrebu slušati radijsku postaju sa svježim vijestima o stanju na cestama, djeci će biti zabavnije ako u automobilu pustite omiljeni kazetu ili CD s dječjim pjesmicama. Još ćete bolji efekt postići ako zajedno zapjevate pjesmice sa svojim mališanima i tako pretvoriti ovu aktivnost u zabavu za cijelu obitelj.

2. Ponesite igračke
Putovanje će za djecu biti zabavnije ako im ponesete omiljene igračke. To mogu biti lutke, automobili, medvjedići i druge igračke. Ako vam se ne da nositi više različitih igračaka, JumpingClay glina za vas je pravi odabir. Od ove podatne mase može se napraviti što god poželite, a sam proces potiče razvoj fine motorike prstiju te dječju kreativnost.

3. Igrajte govornu igru

Ako vožnja u automobilu izaziva mučninu kod vašeg djeteta, najbolje je da bude mirno i gleda ravno ispred sebe. No to ga ne bi trebalo spriječiti u zabavi. Iskušajte neku od sljedećih govornih igara:

KALADONT
Igrač kaže riječ, a sljedeći mora reći riječ koja počinje sa zadnja dva slova prethodne riječi (npr. KOLUMBO, BOGATSTVO, VODA...) Igra završava kad netko kaže riječi koja završava na KA, ili s nastavkom s kojim je nemoguće naći riječi npr. kaladoNT.

MALI DETEKTIVI
Zamislite neki predmet u glavi, pa pustite djetetu da pogađa što ste zamislili. Dijete vam treba postavljati pitanja o tom predmetu ili pojavi, a vi mu smijete odgovarati samo s da ili ne, sve dok ne pogodi.

ABECEDA
Ponovite cijelu abecedu s djetetom tako što ćete svako slovo povezati s jednim predmetom. Npr. A kao avion, B kao bicikl, C kao cigla i tako redom.

SPAZI AUTOMOBIL

Dajte djetetu zadatak da kaže neku određenu riječ (npr. vidim te) kad na cesti spazi auto žute boje, brojku 5 u registraciji automobila ili neki sličan detalj. Ova je igra posebno zgodna za djecu jer će pojačati njihovu koncentraciju.

4. Spakirajte torbu iznenađenja

Spakirajte torbu iznenađenja za svojeg mališana i dajte mu je kada mu postane dosadno, ili počinje biti nervozan. U nju stavite slikovnicu, knjigu, časopis, bilježnicu za crtanje, flomastere ili drvene bojice, malo špage, pokoju perlicu, fotografiju s prošlog ljetovanja, povećalo i slične detalje. Obavezno dodajte i koji bombon ili kakvu voćku. Glavni cilj ove torbe je da u djetetu probudi istraživača koji će otkriti svoje malo blago, ali i da kroz predmete izrazi svoju kreativnost.

5. Pustite im omiljeni crtić
U naslon auto sjedalice mogu se ugraditi DVD uređaji kakvi se mogu vidjeti i u zrakoplovima. Oni omogućavaju da djeca tijekom putovanja gledaju svoje omiljene crtane filmove i tako budu mirni poput 'bubica'.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju