Kako biste odabrali pravilnu zaštitu od sunca odredite kojem tipu pripadate prema vrsti kože. No, kada je riječ o djeci, potrebne su veće mjere zaštite

 

Prema osjetljivosti kože na opekotine od sunca, ljude prema vrsti kože dijelimo na četiri tipa:

Tip 1, keltski tip - svijetla koža, crvenkasta kosa, plave ili zelene oči, sunčane pjege, 'keltski tip'. Izuzetno jaka sklonost sunčanim opeklinama, bez pigmentacije. To je tip kože koji nikada ne potamni i uvijek izgori.

Tip 2, germanski tip – svijetla koža, plava kosa, česte sunčane pjege, ili germanski tip. Česte sunčane opekline, slaba pigmentacija.

Tip 3, mješoviti tip - umjereno svijetla koža, tamna ili tamnije plava kosa. Rijetke sunčane opekline, dobra pigmentacija.

Tip 4, mediteranski tip - tamna koža, tamna kosa. Gotovo bez sunčanih opeklina, izvrsna dubinska tamna pigmentacija.

Ako se dvoumite između dva tipa kože, smatrajte se osjetljivijim tipom kože (npr. tip II umjesto tip III)-biti ćete sigurniji.

Maligne promjene na koži

Osim crvenila, iritacije kože i blažih opeklina, pretjerano sunčanje može imati daleko gore posljedice. Tamnjenje kože na suncu nije prirodni način da koža 'ljepše' izgleda nego pokušaj da se zaštiti od štetnog sunčevog zračenja.

Najnepovoljniji ishod rizičnog ponašanja je karcinom kože. Svaka promjena kože, posebno promjena veličine i boje madeža i pigmentiranih tvorbi, vlaženje, krvarenje ili proširenje pigmentacije izvan rubova, svrbež, osjetljivost i pojava bolova ili pojava novih tvorbi, sumnjiva je na rak kože.

Prepoznavanje tih promjena značajno je za rano otkrivanje raka kože. Opazite li neki od navedenih znakova odmah se javite liječniku. Postoje 3 vrste karcinoma kože:

 

Bazaliom-čest oblik, često počinje kao kvržica i obično se ne širi. Vrlo često se primijeti i brzo odstrani.

Spinaliom-obično počinje kao čvrsta crvena kvržica ili ravna ljuskava lezija. Ako se ne primijeti na vrijeme, može se brzo proširiti.

Melanom-može nastati na normalnoj koži ili se razviti iz madeža. Ako se brzo ne zbrine, može metastazirati u dublje slojeve kože, limfu i unutarnje organe. To je zločudni tumor kože koji nastaje iz melanocita, stanica koje stvaraju kožni pigment ili melanin.

Budite vrlo odgovorni prema sebi. Primijetite li bilo kakvo odstupanje u simetriji, obliku, boji ili veličini nekog madeža-ne čekajte ni trenutka pregledati se kod dermatologa.

Djeca i sunce

Barijerna funkcija rožnatog sloja kod djece slabo je izražena, a osjetljivost kože je povećana. Opekline i izgorena koža u ranom djetinjstvu povećavaju rizik za nastanak malignih promjena i melanoma u odrasloj dobi skoro dva puta. Dječje oči jako su osjetljive, te podložne nadraživanju sunčevih zraka. Zato je potrebno posvetiti posebnu pažnju dječjoj koži i očima.

Djeca do godine dana nemaju potpuno razvijen mehanizam samozaštite

 

Bebe do 6 mjeseci: Ne smijete ih mazati zaštitnim faktorom jer su sredstva za zaštitu od sunca za njih previše agresivna
Obucite im pamučne majice i šeširiće
Obratite pažnju da je na kremi jasno naznačeno da štiti od UV-A i UV-B zraka
Dan prije nanošenja kreme testirajte kremu na manjem području da nema alergije
Kod mazanja posebno obratite pažnju na nos, uši i usne-nanesite kremu najmanje 30 min prije izlaganja suncu, jer na taj način ostaje dovoljno vremena za početak djelovanja zaštite

Često stavljajte nove slojeve kreme-najmanje svaka dva sata. Uvijek ponovo namažite dijete nakon kupanja
Izbjegavajte s djetetom najjače sunce (10-16h), držite se hlada i u hladu ga mažite kremom-najbolje zaštitnim faktorom 15 do 30

Za zaštitu od sunca kod djece preporučuju se vodootporne kreme, a za oči odaberite sunčane naočale s dobrim UV-filtrom.

Manje je štetno ne nositi sunčane naočale, nego nositi nekvalitetne naočale bez UV zaštite. (sunčane naočale koje nemaju UV zaštitu mogu naštetiti očima. To je zato što sunčane naočale namijenjene igri samo zatamnjuju, što provocira širenje zjenica, dopuštajući štetnim UV zrakama još dublji prodor u oko).

Što ako dijete ipak izgori?

Ako dijete izgori na suncu, često osjeća žarenje ili bol. Kod neke se djece javlja i groznica. Koža ih može svrbjeti ili zatezati. Ako se to dogodi:
Okupajte dijete u mlakoj vodi i na izgorena mjesta stavite gaze namočene u mlaku vodu da olakšate bol
Zacjeljivanju rana od opeklina odlično pridonosi gel od aloe vere
Na opečeno mjesto stavite kremu koja vlaži, po mogućnosti neku namijenjenu upravo opekotinama
Vrućina može izazvati nesvjesticu, iscrpljenost i toplinski udar.

 

To su stanja koja su ozbiljnija od opekotina, a često se javljaju uz njih. Nazovite liječnika ako:
- dijete ima neobjašnjivu temperaturu višu od 38,9 C
- opečena koža djeluje inficirano
- dijete teško gleda u svjetlo
- dijete pati od mučnine, povraćanja, nesvjestice, proljeva, čini se zbunjeno

Marijanin savjet:

Ooblačno vrijeme ne znači da zaštita kože nije potrebna, jer UV-A zrake lako prolaze kroz oblake. Nijedna krema za zaštitu od sunca ne nudi 100% zaštitu i samo je jedan segment u zaštiti od sunčeva zračenja
Pravilno tamnjenje je ostvarivo pod uvjetom da koža ostane gipka i hidratizirana. Nikakva sredstva ne mogu obnoviti oštećenu ili uništenu kožu
Pravilo sjene: Ako je sjena osobe na tlu kraća od visine neke osobe, u tom slučaju potrebne su zaštitne mjere od sunca. Ako je sjena na tlu znatno veća od visine osobe, trebati će sati, čak i vrlo osjetljivim ljudima, da bi zadobili opekline

Prethodni savjet:

Što sve morate znati o sunčanju

Posjetite stranicu: www.studio-ola.com

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju