Prije spavanja obično razmišljamo - kada ćemo se probuditi, što doručkovati, a što odjenuti. Oboljele od multiple skleroze zanima hoće li se moći ustati, sami hodati, odjenuti se...

Multipla skleroza bolest je središnjeg živčanog sustava koju medicina još uvijek ne zna pobijediti. Ne zna se njezin točan uzrok, niti kako je izliječiti. Prvi simptomi su gubitak vida na jednom oku, zamućeni vid, problemi s ravnotežom, trnjenje ruku, gubitak opipa.

Često se javljaju u ranijoj životnoj dobi - na pragu dvadesetih godina. U kasnijoj fazi bolesti javljaju se problemi s kretanjem, a kasnije se gubi samostalnost - osoba se ne može sama kretati, u nekim slučajevima niti govoriti.

Ipak, nade u zdravlje i snage za borbu oboljelima ne nedostaje - nova istraživanja na pragu su revolucije! Iako im liječnici kažu: još je rano za euforiju njih to uopće ne obeshrabruje. Zašto misle da će se njihova bolest uskoro moći uspješno liječiti otkrili su novinarki magazina Provjereno Ani Blažević.

Ona je u Rijeci posjetila tri obitelji povezane ovom opakom bolešću - mladi bračni par, umirovljenog liječnika i poduzetnicu. Kako izgleda svakodnevica oboljelih od multiple skleroze i što im je vratilo optimizam u živote, pogledajte u četvrtak u Provjerenom u 21 sat.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju