Trčanje i hodanje relativno su slične fizičke aktivnosti, ali opet i različite jer je pritisak na stopalo drugačiji kao i količina vremena koju stopalo provede na tlu. Zbog toga je za hodanje važno izabrati dobru obuću, a to često nije obuća namijenjena za trčanje.

 

Iako je kod hodanja stopalo izloženo slabijim udarcima nego kod trčanja, kada hodamo stopalo je dulje ne tlu zbog čega je bitno da je obuća u kojoj hodamo na predjelu tabana obložena mekanim uloškom, naročito u predjelu pete. Mekani ulošci pomoći će u ublažavanju tih čestih udaraca. Isprobajte i 7 zakona mršavljenja hodanjem bez ijednog posjeta teretani.

Trčanje i hodanje relativno su slične fizičke aktivnosti, ali opet i različite jer je pritisak na stopalo drugačiji kao i količina vremena koju stopalo provede na tlu

Kada hodamo naše stopalo se kreće poput stolice za ljuljanje te se težina s pete prebacuje preko sredine stopala na prste. To znači da su za hodanje najbolje tenisice čiji je središnji dio fleksibilan i koje dozvoljavaju takav pokret, koje pružaju potporu luku stopala, odnosno tabana (dio stopala koji je kod osoba s ravnim stopalima ravan) gdje je pritisak na stopala tijekom hodanja najveći. Dugo hodanje u tenisicama za trčanje, koje su često slabije podstavljene od tenisica za hodanje, može uzrokovati ozljede poput plantarnog fascitisa, fraktura i tendinosisa Ahilove tetive.

Naravno, hodanje i trčanje su relativno slične aktivnosti te su neke tenisice za trčanje dobre i za hodanje, ali bitno je da tenisice pružaju dobru potporu stopalu i mekoću te da su udobne. Izbor najbolje obuće za hodanje spriječit će osjećaj neudobnosti i moguće ozljede te će se vas potaknuti da održavate aktivan stil života. Pročitajte i 7 razloga zašto je i 5 minuta trčanja dovoljno da si promijenite život.

Znači, kada tražite savršenu obuću za hodanje, prvo gledajte koliko je dio za taban podstavljen te koliku potporu pružaju luku stopala, naročito ako su vam stopala ravnija nego što je normalno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju