Kana je spektakularna ljetna biljka čiji prekrasni cvjetove plijene pažnju u brojnim dvorištima i vrtovima tijekom ljetnih mjeseci. Veliki cvjetovi kane gledaju prema nebu, a mogu biti bijele, narančaste, ružičaste, crvene ili žute boje

Kana (Canna indica L.) je višegodišnja trajnica iz istoimene porodice kana. Stabljike su snažne, mesnate, uspravne i nerazgranate te mogu narasti do 250 cm u visinu. Ove živahne i nježne trajnice nemaju miris, ali zato pažnju plijene prekrasnim izgledom i drago su stanište pčela koje cijelo ljeto vrijedno skupljaju nektar i pelud.

Galerija Kana - 3 Kana - 4 Kana - 5 +7 Kanu je jednostavno posaditi i u tegli, a krasit će vaš balkon cijelo ljeto

Kana dolazi iz tropskih dijelova Amerike i samoniklo raste uz vlažna i sunčana mjesta, najčešće pokraj rijeka. Kod nas se uzgaja u vrtovima, dvorištima i parkovima i oduševljava domaće ljude, ali i brojne turiste koji ih imaju priliku vidjeti na Jadranu.

Kana cvjeta od lipnja do listopada pa će vam dvorište krasiti cijelo ljeto. Vrlo jednostavno je možete posaditi i u tegli i tako uljepšati balkon ili terasu.

Kako uzgojiti kanu?

Kane se razmnožavaju na dva načina – sjemenom ili dijeljenjem gomolja. Početak svibnja je savršeno vrijeme za sadnju kane. Tada bi trebali rizome podijeliti na nekoliko dijelova i pritom paziti da svaki gomolj ima jedan pupoljak. Trebali bi ih posaditi na dubinu od 10 do 15 centimetara.

Kana - 2 Kana (Foto: Living4media)

Ako želite posaditi sjeme, najbolje je to učiniti krajem zime na zatvorenom pa biljku iznijeti van kad se tlo dobro zagrije. Naša mediteranska klima je izrazito zahvalna za ovu biljku pa stručnjaci napominju da je cijele godine možete držati vani.

Kako biste ubrzali klijanje, sjeme stavite u toplu vodu na 48 sati, ili jednostavno zarežite ovojnicu sjemena pa nastavite sadnju.

Kana stvara dojam razbarušene elegancije 

Ako kanu uzgajate u posudama, najbolje je koristiti posudu široku najmanje 30 centimetara. Kako bi bili sigurni da će se biljka razviti kako ste priželjkivali, koristite kompost na bazi ilovače i gnojivo opće namjene.

U sušnim razdobljima, posebno tijekom ljeta, biljka kane traži obilno zalijevanje pa ćete joj trebati dati malo više pažnje.

Ovoga ljeta u trendu su „neuredni vrtovi“ koji privlače pažnju svojom razbarušenom elegancijom. Uz kanu se odlično slažu biljke koje, poput nje, izgledaju pomalo egzotično.

Primjerice, gospoščak, petunija, sporiš, lijepi dečko ili ukrasni duhan, bit će odlično društvo kani i dati posebnu ljetnu notu vašem vrtu ili balkonu.

  Kana - 4 Veliki cvjetovi kane gledaju prema nebu, a mogu biti bijele, narančaste, ružičaste, crvene ili žute boje (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju