Jedan je od simbola Dana žena crveni karanfil - cvijet koji se na 8. mart poklanja suprugama, majkama, sestrama, prijateljicama, kolegicama...

Galerija Karanfili Karanfili Karanfili +6 Karanfili

S više od 2000 godina dugom poviješću, ne čudi da je karanfil cvijet koji ima bogatu simboliku koja ovisi o boji cvijeta.

Što simboliziraju boje karanfila?

Uz crvenu ružu, crveni karanfil simbol je radničkog pokreta, a osim kao poklon za Dan žena, redovit je prizor na demonstracijama u sklopu Međunarodnog praznika rada. Poduzeća su ga kao simbol radničkog pokreta na Dan žena poklanjala svojim radnicama.

Inače, svijetlocrveni karanfili simboliziraju divljenje, a tamni duboku ljubav i naklonost.

Ljubav i sreću simboliziraju bijeli karanfili, dok ljubičasti znače hirovitost. U Francuskoj je ljubičasti karanfil tradicionalni pogrebni cvijet koji se daje kao izraz sućuti povodom smrti voljene osobe.

Prema kršćanskoj legendi, karanfil se na Zemlji prvi put pojavio kada je Isus nosio križ. Dok je Djevica Marija prolijevala suze zbog njegove muke, iza nje su se pojavili karanfili, pa je ružičasti karanfil postao simbol neumorne majčine ljubavi.

Karanfil je i cvijet osoba rođenih u siječnju, a formalni naziv cvijeta, dianthus, grčkog je podrijetla i znači 'nebeski cvijet'.

Karanfili Karanfili (Foto: Living4media)

Priče iz običaja?

Veza između karanfila i Majčina dana nastala je u SAD-u 1907. godine kada je Anna Jarvis, žena koja je ustanovila ovaj dan, odabrala karanfil kao njegov simbol jer je to bio omiljeni cvijet njezine majke. Izabrala je cvijet u bijeloj boji koja je predstavljala čistoću majčine ljubavi.

U Koreji se karanfilima izražavaju divljenje, ljubav i zahvalnost. Crveni i ružičasti karanfili nose se za tamošnji Dan roditelja, a simbol su i Dana učitelja.

U mnogim zemljama, među kojima je i Hrvatska, crveni karanfil nosi se na Praznik rada kao simbol radničkog pokreta.

Karanfili Karanfili (Foto: Shutterstock)

Zeleni karanfili nose se na Dan svetog Patrika, a slavni irski pisac Oscar Wilde također ga je nosio, pa je zeleni karanfil početkom 20. stoljeća postao i simbol homoseksualnosti.

Na Sveučilištu u Oxfordu karanfil se tradicionalno nosi na ispite - bijeli na prvi ispit, ružičasti za ispite između i crveni za posljednji ispit.

Uzgoj karanfila

Inače, karanfil je biljka za koju se pretpostavlja da je podrijetlom s mediteranskog područja, a njezina zeljasta stabljika raste i do 80 centimetara. Karanfili traže prozračno tlo koje je neutralno ili malo kiselo i puno sunca.

Originalna boja cvijeta je svijetloružičasta, ali razvijene su i druge sorte, među kojima su crvena, bijela, žuta i zelena.

Karanfili Karanfili (Foto: Shutterstock)

Kad se priroda zaigra: 15 najljepših cvjetova na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu Najljepše cvijeće na svijetu +11 Najljepše cvijeće na svijetu

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju