Promjene u menstrualnom ciklusu nisu neobična pojava, a mogu je uzrokovati brojni faktori. Koji su mogući uzroci, koliko je normalno da kasni te kada se zabrinuti, otkrila je ginekologinja Ana Tikvica Luetić

Menstrualni ciklus razdoblje je između dviju menstruacija. Prvi dan krvarenja računa se kao početak ciklusa, a dan prije početka sljedećeg menstrualnog krvarenja kraj je ciklusa. Njegovo trajanje može biti od 21 do 30 dana. Svaka žena trebala bi voditi kalendar svojih menstrualnih ciklusa da bi znala što kod nje predstavlja odstupanje od normale. 7 do 10 dana kašnjenja menstruacije može biti putokaz ženi da se javi svome ginekologu, rekla je ginekologinja Ana Tikvica Luetić.

Ako menstruacija izostane u razdoblju od najmanje 3 mjeseca, to je svakako znak za uzbunu. Najčešći je razlog kašnjenja menstruacije trudnoća. Kada menstruacija posve izostane, klinički se to naziva amenoreja. Može biti fiziološka ili patološka. Fiziološka amenoreja znači izostanak menstruacije u nekim fazama života. Takve su faze one prije puberteta, postmenopauza, razdoblje trudnoće i razdoblje dojenja, rekla je doktorica Luetić.

Kada menstruacija posve izostane klinički se to naziva amenoreja. Može biti fiziološka ili patološka.

S druge strane, patološka amenoreja javlja se kod žena koje su prije normalno menstruirale, a zatim je došlo do izostanka menstruacije iz različitih razloga. Uzrok mogu biti stres, pretjerano mršavljenje, kao i prekomjerno debljanje. Različiti endokrini disbalansi mogu rezultirati izostankom menstruacije, poručuje Luetić.

U najvećoj mjeri na poremećaj u ciklusu utječu hipertireoza ili hipotireoza te sindrom policističnih jajnika. Oni se u našoj populaciji pojavljuju u 10 posto pripadnica ženskog spola, dodala je ginekologinja.

Velik broj stanja započinje simptomima produženog ciklusa, da bi se u težim stanjima manifestiralo izostankom menstruacije. Amenoreja može biti i posljedica prekomjernog vježbanja.

Djevojke prvu menstruaciju dobivaju u pubertetu, a ako ju ne dobiju do 16 godine ili dvije godine nakon početka puberteta, to se smatra primarnom amenorejom i treba posjetiti liječnika. Važno je što prije otkriti uzrok.

Pročitajte i 3 problema smenstruacijom koja morate odmah ''prijaviti'' ginekologu.

Na menstruacijski ciklus utječe puno hormona i drugih tvari u organizmu. Postoje laboratoriji diljem svijeta koji pručavaju menstruacijski ciklus. Osim hormona štitnjače na ciklus utječu i hormoni nadbubrežene žlijezde, hormoni masnog tkiva , inzulin, hormon rasta i njegova osnova preko koje djeluje na ciljna tkiva, napomenula je ginekologinja Ana Tikvica Luetić.

Više o uzrocima kašnjenja i problemima s menstruacijom pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju