Francuski zakonodavci danas su prihvatili prijedlog zakona prema kojem će izrazito manekenke i modeli u njihovoj zemlji morati tražiti liječničku tražiti potvrdu da su zdravi. Ovo je još jedan pokušaj da se stane na kraj ekstremnoj mršavosti koja već dugo vlada u svijetu mode

Novi francuski zakon od mršavih modela traži 'potvrdu da je njihovo zdravstveno stanje ocijenjeno u specifičnom kontekstu indeksa tjelesne mase kompatibilno s praksom manekenske profesije'. Kršenje zakona u obliku nedonošenja potvrde ili rada unatoč lošem zdravlju kažnjavat će se s 'globom' od 75 tisuća eura i zatvorskom kaznom u trajanju do šest mjeseci.

Parlamentarci su odlučili da će doktori donositi procjenu jesu li modeli zdravi tako što će u obzir uzimati godine, spol, oblik tijela i mnoge druge kriterije.

Ranija verzija prijedloga, prema kojoj je propisan i minimalni indeks tjelesne mase, uzrokovao je brojne proteste unutar modne industrije. Naposljetku su parlamentarci odlučili da će doktori donositi procjenu jesu li modeli zdravi tako što će u obzir uzimati godine, spol, oblik tijela i mnoge druge kriterije.

Procjenjuje se da u Francuskoj skoro 40 tisuća adolescenata boluje od anoreksije, poremećaja prehrane s visokom stopom mortaliteta. Zbog toga je vlada odlučila donijeti zakon koji će manekenski svijet 'najterati' na zdraviji život.

Također će kazniti i medije koji fotografije obrađene u Photoshopu ne označavaju kao retuširane, a upravo je to od sada njihova zakonska obaveza.

Slike tijela koje idoliziraju pretjeranu mršavost doprinose nezadovoljstvu među mladim djevojkama.

Slike tijela koje idoliziraju pretjeranu mršavost i stigmatiziraju obline bespredmetno doprinose nezadovoljstvu među mladim djevojkama. Izgled nekih modela pomaže u širenju opasnih stereotipa među ranjivom populacijom, zaključili su francuski zakonodavci.

Već postoji nekoliko inicijativa da se ovakvi zakoni donesu i u drugim svjetskim modnim prijestolnicama kako bi se napokon stalo na kraj nezdravoj ekstremnoj mršavosti koja vlada na modnim pistama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju