Kelj se često viđa na našim tržnicama i u trgovinama, a u naizgled običnoj zelenoj glavici mjehurastih listova krije se pravo bogatstvo vitamina i minerala.

Zbog nekoliko sorti kelja i njihova različitog vremena sadnje i berbe dostupan je tijekom većeg dijela godine, sve dok temperature ne prijeđu 25 Celzijevih stupnjeva, kada prestaje njegov rast.

Osim što ima malo kalorija pa je stoga idealan odabir za one koji paze na svoju težinu, prepun je vlakana i minerala koji su ključni za očuvanje zdravlja.

Naime, u 100 grama kelja nalaze se svega 33 kalorije, manje od 1 g masti, 25 mg natrija, 329 mg kalija, 6 g ugljikohidrata, 3 g proteina, 2,5 g vlakana, a ujedno je i prepun vitamina i minerala koji su nužni u našoj svakodnevnoj prehrani. Tako se u kelju nalazi čak 133 posto dnevno preporučene količine vitamina A, 134 posto vitamina C, 10 posto preporučene dnevne količine kalcija i 7 posto preporučenog magnezija.

100 g kelja sadrži i čak 28 tisuća jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena.

KAKO KELJ UTJEČE NA NAŠE ZDRAVLJE?

Obilje hranjivih tvari samim time utječe i na zdravlje organizma, a napose se ističe nekoliko stavaka.

Naime, čak i samo 100 g kelja dnevno može smanjiti rizik od kroničnih bolesti. Karotenoidi koji se nalaze u njemu štite stanice od oštećenja i oksidativnog stresa, što dugoročno smanjuje rizik od bolesti kao što je dijabetes.

Kelj obiluje vitaminima i mineralima te značajno utječe na zdravlje našeg organizma.

Borite li se s problemima s vidom, kelj je prava namirnica za kojom treba posegnuti, daleko bolja od mrkve za koju se u narodu vjeruje da pomaže vidu. Sadrži lutein i već spomenuti beta-karoten koji pomažu štititi okularno tkivo od štetnih UV zraka.

Također je idealan i za osobe koje pate od visokog krvnog tlaka. Naime, kalij, kalcij i magnezij koji se nalaze u kelju pomažu održavati ravnotežu s natrijem koji unosimo putem druge hrane i tako dugoročno smanjuju mogućnost vrlo visokog krvnog tlaka.

Jednako je dobar saveznik i osobama kojima je dijagnosticiiran manjak željeza. Sadrži velike količine vitamina K, koji sudjeluje u sintezi faktora za koagulaciju krvi, obiluje vitaminom C, koji čak i nakon kuhanja u kelju ostaje u znatnim količinama, a koji pospješuje antioksidativno djelovanje vitamina E te poboljšava apsorpciju željeza.

Ako ste pak primijetili da ste intolerantni na laktozu ili alergični na proteine mlijeka, kelj bi trebao postati dio vaše svakodnevice jer sadrži kalcij, nužan za očuvanje zdravlja kostiju.

KAKO PRIPREMITI KELJ?

Kelj je namirnica koju je moguće pripremiti na brojne načine. Ne gubi svoja hranjiva svojstva ni zamrzavanjem ni kuhanjem pa je idealan za sve, od pripreme smoothieja, toplih jela na žlicu poput variva, ali i čipsa.

Potonje je najbolji odabir za one koji vole grickati, ali nisu ljubitelji povrća. Pritom je uvijek bolja opcija napraviti čips kod kuće jer su kupljene verzije prepune dodane soli. To vrlo lako možete napraviti u svojoj pećnici samo uz maslinovo ulje, no ako biste voljeli svome zdravom čipsu dodati i okus čilija i badema, isprobajte recept za zeleni čips kojim ćete iznenaditi i same sebe.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju