Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja u jesen pokazuje svoje najljepše ruho.

Galerija

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narančasto-crvene boje, krhkima na dodir, koji su neizostavni dio jesenskih dekoracija. Dovoljno je grančice s „lampionima“ postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma.

KAKO UZGOJITI KINESKI FENJER?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim „lampionima“ iz svog vrta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgojiti.

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz sjemenki, no može se i zasaditi gotovo sadnica. Sije se ili u proljeće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se sjemenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa kako bi se tlo nahranilo te kako bi sjeme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svog balkona, tijekom zime treba ga smjestiti u zatvorene prostore. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tijekom toplijih mjeseci.

Cvijet kineski fenjer - 1
Kineski fenjer može biti upečatljiv ukras doma (Foto: Living4media)

Ova biljka pogodna je za balkone i gredice koju su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani svijeta. Cvjetat će bijelim, neupadljivim sitnim cvjetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narančasti „lampioni“.

KINESKI FENJER NIJE SAMO UKRAS; JESTIV JE

Kada sazru, narančasta membrana oko plodova polako će se početi sušiti i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narančaste loptice, nalik malim rajčicama. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kiselog okusa.

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidantom.

Plod unutar kineksog fenjera jestiv je i ljekovit
Plod unutar kineksog fenjera jestiv je i ljekovit (Foto: Shutterstock)

Njegova konzumacija povoljno utječe na povišeni krvni tlak i dijabetes te se smatra jednom od najljekovitijih biljaka u botanici.

Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utječe i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štite od sezonskih prehlada i gripa.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno „lampion“ je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.

Cvijet kineski fenjer - 3
Egzotična ljepota kineskog fenjera (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju