Kineski fenjer, fizalis ili peruanska jagoda – sve su to različiti nazive iste biljke koja u jesen pokazuje svoje najljepše ruho.

Galerija Cvijet kineski fenjer - 4 Cvijet kineski fenjer - 6 Cvijet kineski fenjer - 3 +3 Cvijet kineski fenjer - 2

Kineski fenjer ili Physalis nalik je malim lampionima ili fenjerima narančasto-crvene boje, krhkima na dodir, koji su neizostavni dio jesenskih dekoracija. Dovoljno je grančice s „lampionima“ postaviti u vazu bez vode te tako osušene dugo mogu biti upečatljiv ukras doma.

KAKO UZGOJITI KINESKI FENJER?

Želite li iduće jeseni i sami uživati u malim „lampionima“ iz svog vrta ili balkona, vrlo ih jednostavno možete i sami uzgojiti.

Kineski fenjer najčešće se uzgaja iz sjemenki, no može se i zasaditi gotovo sadnica. Sije se ili u proljeće ili u jesen, i to odmah na gredice, ako imate vrt. Važno je da se sjemenke prekriju s do 3 cm komposta ili humusa kako bi se tlo nahranilo te kako bi sjeme ujedno bilo zaštićeno od zimskih niskih temperatura.

Večernja atmosfera na balkonu u jesen - 4 Fotografije koje dokazuju da je jesenski balkon u večernjim satima čista čarolija

Ako kineski fenjer želite uzgajati kao ukras svog balkona, tijekom zime treba ga smjestiti u zatvorene prostore. Tada mu treba i mnogo manje vode nego tijekom toplijih mjeseci.

Cvijet kineski fenjer - 1 Kineski fenjer može biti upečatljiv ukras doma (Foto: Living4media)

Ova biljka pogodna je za balkone i gredice koju su okrenuti prema južnoj ili zapadnoj strani svijeta. Cvjetat će bijelim, neupadljivim sitnim cvjetovima, a upravo će iz njih nastati mali, narančasti „lampioni“.

KINESKI FENJER NIJE SAMO UKRAS; JESTIV JE

Kada sazru, narančasta membrana oko plodova polako će se početi sušiti i poprimati smećkastu boju, a iz njih će početi viriti narančaste loptice, nalik malim rajčicama. Upravo je to plod biljke koji je jestiv kod nekih sorti. Ti su plodovi slatko-kiselog okusa.

Erike će uljepšati i najmanji balkon Preživjet će sve! Raskošan cvijet kojem hladnoća i magla ne mogu ništa

Može se jesti kao dodatak u voćnim salatama te je pogodan za pravljenje kolača, džemova, sokova i koktela. Plod sadrži ugljikohidrate, proteine i malo masti, a smatra se i odličnim antioksidantom.

Plod unutar kineksog fenjera jestiv je i ljekovit Plod unutar kineksog fenjera jestiv je i ljekovit (Foto: Shutterstock)

Njegova konzumacija povoljno utječe na povišeni krvni tlak i dijabetes te se smatra jednom od najljekovitijih biljaka u botanici.

Zbog velikih količina vitamina C koje sadrži, utječe i na podizanje imuniteta te tako i na neki način štite od sezonskih prehlada i gripa.

Ipak, omotač koji štiti plod, odnosno „lampion“ je otrovan, pa pripazite ako imate kućne ljubimce.

Cvijet kineski fenjer - 3 Egzotična ljepota kineskog fenjera (Foto: Living4media)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju