Među biljkama koje cvjetaju do prvih mrazova pažnju privlači i dražesna celosia, zbog svog izgleda poznata i kao pijetlova krijesta. Ova jednogodišnja cvjetnica krasi mnoge vrtove i okućnice, a omiljena je i zbog toga što se, kada je jednom posijete, dalje sama uspješno zasijava.

Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a riječ je o biljci tropskog porijekla koju zbog svog dekorativnog izgleda mnogi žele imati u svojem dvorištu i vrtu.

Među biljkama koje cvjetaju do prvih mrazova pažnju privlači i dražesna celosia, zbog svog izgleda poznata i kao pijetlova krijesta.

Vrlo je otporna i izdržljiva te najbolje uspijeva na direktnom suncu dobro podnoseći sušu. Grmolika je rasta i može narasti do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvjetovi traju veoma dugo, čak do osam tjedana, a uklanjanjem precvjetalih cvjetova može se potaknuti novo cvjetanje.

Sadnice ove biljke dolaze u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste, ali jednako impresivno izgleda i u bijeloj varijanti, a mogu biti i dvobojne. Kada su sadnice posađene u grupi, cvjetovi izgledaju kao plamen, zbog čega je ta dražesna cvjetnica i dobila ime celosia, što na grčkom znači 'gorjeti'.

Sukulenti Uporne, otporne i prekrasne: Ukrasne biljke koje će preživjeti jesen i zimu

Postoji nekoliko sorti pijetlove krijeste koje se razlikuju i po boji listova koja pak ovisi o boji cvijeta. Po nijansi na koju vuče mala biljka, lako se može predvidjeti koje će boje biti cvijet. Na primjer, biljka žutog cvijeta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene, itd.

Pijetlova krijesta Pijetlova krijesta dolazu u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste Foto: Getty Images

Najbolje kod ove biljke je to što kada se jednom posije, dalje se sama uspješno zasijava, samo je potrebno, kada nikne na proljeće, rasaditi je s mjesta gdje je rasla prošle godine. Sije se u rano proljeće u ožujku najprije u teglicama, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. Također se može u travnju direktno saditi na otvorenom.

Sukulenti Popularni "izdržljivci": Izaberite pravi sukulent za svoj horoskopski znak

Kruna ili metlica celosije ustvari je cvat, skup stotine malih cvjetova. Kada cvjetovi precvjetaju, počinju gubiti boju, a u sredini nastaju crne sjemenke. Sjemenke je najlakše skupiti tako da uzmete širu posudu, stavite je ispod precvjetalih cvjetova i lagano ih ugnječite prstima tako da sjeme pada u posudu koju držite ispod. Iduće godine dočekat će vas eksplozija boja i lijepo iznenađenje kada je riječ o kombinaciji boja koje ovise o tome koliko ste vrsta celosije imali i kako su se uspjele međusobno iskrižati.

Efektne košarice učnit će svaku biljku još posebnijom Oda voljenoj baki: Košarice koje će "utopliti" svaku biljku

Zanimljivo je i da je celosia jestiva biljka čiji se cvjetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za hranu. Pijetlova krijesta u Aziji se također sadi da svojim rastom zaustavlja najezdu određenih vrsta korova.

Pijetlova krijesta Kruna ili metlica celosije ustvari je cvat, skup stotine malih cvjetova (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju