Među biljkama koje cvjetaju do prvih mrazova pažnju privlači i dražesna celosia, zbog svog izgleda poznata i kao pijetlova krijesta. Ova jednogodišnja cvjetnica krasi mnoge vrtove i okućnice, a omiljena je i zbog toga što se, kada je jednom posijete, dalje sama uspješno zasijava.

Celosia se naziva i pijetlova kruna ili perjanica, a riječ je o biljci tropskog porijekla koju zbog svog dekorativnog izgleda mnogi žele imati u svojem dvorištu i vrtu.

Među biljkama koje cvjetaju do prvih mrazova pažnju privlači i dražesna celosia, zbog svog izgleda poznata i kao pijetlova krijesta.

Vrlo je otporna i izdržljiva te najbolje uspijeva na direktnom suncu dobro podnoseći sušu. Grmolika je rasta i može narasti do dva metra u visinu, a najčešće do 120 centimetara. Cvjetovi traju veoma dugo, čak do osam tjedana, a uklanjanjem precvjetalih cvjetova može se potaknuti novo cvjetanje.

Sadnice ove biljke dolaze u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste, ali jednako impresivno izgleda i u bijeloj varijanti, a mogu biti i dvobojne. Kada su sadnice posađene u grupi, cvjetovi izgledaju kao plamen, zbog čega je ta dražesna cvjetnica i dobila ime celosia, što na grčkom znači 'gorjeti'.

Postoji nekoliko sorti pijetlove krijeste koje se razlikuju i po boji listova koja pak ovisi o boji cvijeta. Po nijansi na koju vuče mala biljka, lako se može predvidjeti koje će boje biti cvijet. Na primjer, biljka žutog cvijeta ima zeleno-žućkaste listove i stabljiku, crvena zeleno-crvene, itd.

Pijetlova krijesta dolazu u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste
Pijetlova krijesta dolazu u predivnim jarkim nijansama poput ružičaste, crvene, žute i narančaste Foto: Getty Images

Najbolje kod ove biljke je to što kada se jednom posije, dalje se sama uspješno zasijava, samo je potrebno, kada nikne na proljeće, rasaditi je s mjesta gdje je rasla prošle godine. Sije se u rano proljeće u ožujku najprije u teglicama, a kasnije kada biljka dostigne visinu od nekoliko centimetara, rasađuje se. Također se može u travnju direktno saditi na otvorenom.

Kruna ili metlica celosije ustvari je cvat, skup stotine malih cvjetova. Kada cvjetovi precvjetaju, počinju gubiti boju, a u sredini nastaju crne sjemenke. Sjemenke je najlakše skupiti tako da uzmete širu posudu, stavite je ispod precvjetalih cvjetova i lagano ih ugnječite prstima tako da sjeme pada u posudu koju držite ispod. Iduće godine dočekat će vas eksplozija boja i lijepo iznenađenje kada je riječ o kombinaciji boja koje ovise o tome koliko ste vrsta celosije imali i kako su se uspjele međusobno iskrižati.

Zanimljivo je i da je celosia jestiva biljka čiji se cvjetovi i listovi u Africi i jugoistočnoj Aziji uzgajaju za hranu. Pijetlova krijesta u Aziji se također sadi da svojim rastom zaustavlja najezdu određenih vrsta korova.

Kruna ili metlica celosije ustvari je cvat, skup stotine malih cvjetova
Kruna ili metlica celosije ustvari je cvat, skup stotine malih cvjetova (Foto: Getty Images)