Klasična četkica za zube ili električna četkica za zube – dvojba je koja muči mnoge kada je riječ o higijeni zuba i usne šupljine. Doznajte koju je četkicu za zube bolje koristiti.

 

Izumom električne četkice za zube Švicarac Philippe-Guy Woog 1954. godine oduševio je svijet jer se vjerovalo da električna četkica za zube puno kvalitetnije očisti zube i da smanjuje upale zubnog mesa. Od tada do danas provedeno je niz studija koje ne govore u taj prilog.

Naime, nakon dugogodišnjih istraživanja došlo se do zaključka za pacijenti koji redovito koriste električne zubne četkice imaju veću pojavu povlačenja zubnog mesa i stanjenja sloja cakline.

Klasična četkica za zube ili električna četkica za zube – dvojba je koja muči mnoge kada je riječ o higijeni zuba i usne šupljine

Problem nije toliko u električnoj četkici za zube koliko u nepravilnom korištenju iste. Većina koristi električnu četkicu poput klasične, a ona bi se trebala koristiti pod kutom od 45 stupnjeva, dovoljno dugo (2 minute) i bez prejakog pritiska. A najveći problem je što pritisak ne možemo kontrolirati, objašnjava doktorica stomatologije Alina Šegedin.

Klasičnu četkicu, pak, koristimo pod blagim kutom, mekanih ili jako mekanih vlakana i najmanje 2 minute (što su vlakna mekša, potrebno je dulje četkati zube) te zube peremo polukružnim pokretima od crvenog prema bijelom, odnosno od zubnog mesa prema zubu ne zaboravljajući očistiti džepove u kojima se mogu nakupljati bakterije.

Posebno je preporučljivo za djecu da u ranoj dobi počnu s klasičnom četkicom jer je to jedini način da se usvoji tehnika pranja zuba.

Dakle, klasična četkica s mekanim vlaknima te pravilna tehnika i vrijeme četkanja u potpunosti će zadovoljiti potrebe pravilnog održavanja oralne higijene.Tko se ipak navikao na električnu, neka izbor bude sonična električna četkica za zube, savjetuje stomatologinja Alina Šegedin.

Otkrijte i koje sve opasnosti može skrivati četkica za zube.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju