Tradicionalna novogodišnja jela naći će se na prvi dan 2017. na stolovima u mnogim domovima. Hoće li ondje biti mjesta i za hranu koja donosi sreću ako se jede na Novu godinu? Provjerite koje vam to namirnice, prema starim vjerovanjima, mogu donijeti sreću u novoj godini ako ih jedete 1. siječnja

1. Rezanci
U mnogim azijskim zemljama dugi rezanci jedu se na Novu godinu jer se vjeruje da će svakom tko to učini donijeti dug život. Samo pazite da ne presiječete rezanac prije nego ga cijelog stavite u usta.

Tradicionalna novogodišnja jela naći će se na prvi dan 2017. na stolovima u mnogim domovima. Hoće li ondje biti mjesta i za hranu koja donosi sreću ako se jede na Novu godinu?

2. Grah
Nađe li se na vašem novogodišnjem stolu grah, možete se nadati godini punoj blagostanja, a sreća će vas još više pratiti ako grah poslužite s povrćem kao što su karfiol, kupus, kelj i prokulice.

3. Kupus
U Irskoj, Njemačkoj i SAD-u kupus simbolizira sreću i bogatstvo zbog svoje zelene boje koja podsjeća na novac.

4. Leća
Zbog oblika koji nalikuje kovanicama, leća će se na Novu godinu uvijek naći na tanjurima diljem Italije.

5. Nar
Već dugo se nar ili šipak povezuje s obiljem i plodnošću zbog čega je neizostavan dio novogodišnjeg objeda u mediteranskim zemljama.

6. Riba
U nekim zemljama riba simbolizira kretanje unaprijed, odnosno napredak s obzirom da pliva prema naprijed. Neki pak ribe smatraju simbolom obilja jer plivaju u velikim jatima.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju