Premda se čini kako je teško predvidjeti koji će brak završiti sretnim krajem, a koji razvodom nekoliko različitih respektabilnih istraživanja čini se dokučila su tajnu sretnog braka. Naime, nekoliko znakova, ali i odgovor na samo dva pitanja mogu predvidjeti je li brak osuđen na uspjeh ili propast

John Gottman osnivač US Gottman Instituta i jedan od najrespektabilnijih istraživača na području veza pronašao je koja  to određena ponašanja, kako kaže znače 'poljubac smrti'. Istraživanje je provodio na 79 parova čak 14 godina. Od njih se razveo 21 par, a on je pogodio koji će to biti s 93 postotnom sigurnošću. 

Svoja predviđanja temeljio je na određenim ponašanjima pa je parove u kojima se jedan partner odnosio s prezirom prema drugom, te se osjećao superiornim nad svojim partnerom/icom, procijenio kao one koji idu prema razlazu.

Osim tog negativnog ponašanja prezrivi partneri pokazivali su i druga specifična ponašanja poput kriticizma, defenzivnog ponašanja, te su često odbijali razgovarati i danima.

I druga studija na 373 para potvrdila je da se takvo ponašanje čvrsto veže uz razvode.

Iako je teško reći hoće li neki brak uspjeti ili ne, neki jednostavni testovi sa sigurnošću mogu predvidjeti kraj

Znanstvenici pak sa Sveučilišta Virginia koji su proučavali 3 597 parova izdvojili su dva pitanja koja predviđaju razvod. Parovima su ih postavljali na početku veze i nakon šest godina zjedničkog života. 

1 pitanje: Koliko bi vaša razina sreće bila ukoliko biste se vi i partner razišli?

2 pitanje: Što mislite kolika bi razina sreće bila kod vašeg partnera ukoliko se razdvojite?

Očito je kako odgovor na prvo pitanje reflektira naše osjećaje o vezi, no odgovor na drugo pitanje podjednako je važan. Ovo je jedna od prvih studija koja sugerira da pogrešno shvaćanje partnerovih emocija i zadovoljstva brakom i uvjerenja da su sretniji nego što jesu može dovesti do razlaza.

No osim ovih ponašanja neka istraživanja otkrila su što još predstavlja opasnost za vašu vezu.

Šefovsko ponašanje
I premda mislimo kako se oni koji šefuju osjećaju zadovoljnije istraživanja pokazuju kako se osobe s više autoriteta ustvari osjećaju manje zadovoljno. Jednakost u vezi je presudna za uspjeh.

Previše optimistično ponašanje
Iako nas pesimizam nije nigdje doveo i prevelika očekivanja i entuzijazam u vezi mogu dovesti do razočarenja.

Stavljanje partnera na pijedestal
Idealizirati partnera i poimajući ga kao savršenog također može dovesti do razlaza, ali i izazvati nesigurnost kod partnera kojeg se poima kao savršenstvo.

Previše analiziranja
Konstantno preispitivanje jeste li dovoljno bliski, dovoljno zaljubljeni moglo bi kod oba partnera stvoriti nervozu i urušiti povjerenje.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju