Koliko je teško pobrojati sve vrste sireva koji postoje na svijetu, toliko je teško pobrojati sve prednosti za organizam koje sir omogućuje. Izdvojili smo četiri važne činjenice o svježem siru zbog kojih ćete biti još sretniji svakim svježim sirnim zalogajem.

1. Niskokaloričan sir prepun proteina i kalcija

Svježi sir je zasitan, istovremeno niskokaloričan, a krcat proteinima i kalcijem. Za žene je izrazito bitno da u organizam unose dovoljnu količinu kalcija jer taj mineral zaštitnik od osteoporoze. Znanstveni časopis International Journal of Obesity navodi kako brojne studije pokazuju da postoji veza između unosa kalcija i gubitka suvišnih kilograma. Kalcij pospješuje razgradnju masti i uklanjanje iz tijela. Zato je svježi sir omiljena namirnica fitness zaljubljenica.

2. Zatvara žudnju za novim obrokom

Sve one koje osjete glad baš prije spavanja trebale bi znati kako je svježi sir odlična zamjena za masni ponoćni zalogaj. Proteini u svježem siru pomažu u sprječavanju gladi. Iako je do pravih domaćih sireva sve teže doći, Zagrebački sir ima blagi okus baš poput pravog domaćeg sira. Ako vas glad uhvati baš oko ponoći, dobra opcija je pojesti tanku šnitu kukuruznog kruha uz žlicu svježeg sira spravljenog od domaćeg mlijeka.

3. Izvor vitamina B 12

Samo hrana životinjskog podrijetla sadrži vitamin B 12. Kao i u ostaloj hrani, količina u siru varira ovisno o vrsti sira, ali potvrđeno je kako je svježi sir bogat izvor tog važnog vitamina. Njegov nedostatak može uzrokovati umor, promjene raspoloženja, poremećaje u pamćenju i depresiju.

4. Svježi sir sadrži probiotike
'Dobre' bakterije, odnosno probiotici pomažu u očuvanju crijevne flore. Svima koji imaju 'slabiji' želudac preporuča se uzimati hranu bogatu probioticima, a svježi sir je jedna je od namirnica koja bi se svakako trebala naći na vašem meniju. Uzimanje hrane bogate probioticima ojačava crijevnu floru koja će omogućiti da izbaci sve uljeze u tijelu.

Sadržaj je napravljen u produkciji NOVA TV Content Teama u suradnji s "Dukat mliječna industrija d.d." i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju