Gripa je tipična zimska bolest dišnog sustava koja se javlja u najhladnijim mjesecima. Može se pojaviti već u prosincu, a nekad se prvi slučajevi pojave tek krajem siječnja ili početkom veljače


Gripa je bolest dišnog sustava koja je uzrokovana virusom što se prenosi kapljičnim putem – kihanjem i kašljanjem zaražene osobe. Oboljeli od gripe najčešće su vezani za krevet obično tjedan dana, a nekad čak i više.

Glavi simptom gripe je visoka temperatura, a ovu bolest karakterizira i bol u mišićima i zglobovima, iscrpljenost, kihanje i kašljanje.

Gripa započinje s vrlo visokom temperaturom i simptomima opće zahvaćenosti tijela, kao što su bolovi u mišićima i zglobovima, upozorava dr. med Mirjana Lana Kosanović Ličina na prva dva simptoma ove zimske bolesti.

Ostali simptomi gripe
Tu je još i drhtavica, grlobolja, osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita. Oni traju oko tri i četiri dana, nakon čega nastupaju simptomi dišnog sustava kao što su curenje nosa, kihanje, kašljanje i suzenje očiju.

Što napraviti ako imate gripu?
Liječnici savjetuju mirovanje i ležanje, skidanje visoke temperature, te ispijanje čajeva kako bi pacijent nadoknadio izgubljenu tekućinu u organizmu.

Ako se dogodi kakva komplikacija, na primjer otežano disanje ili nedostatak zraka, to je znak da se čovjek mora obratiti liječniku, napominje specijalistica epidemiologije.

Najbolje bi bilo da čovjek izbjegava kretanje među drugim ljudima kako bi se smanjila mogućnost od širenja bolesti, a ako već mora izaći dobro bi bilo da preko usta i nosa stavi medicinsku masku.

Protiv ove zimske bolesti se možete boriti i cijepljenjem dva do tri tjedna prije početka sezone gripe. Tko se nalazi u kritičnoj skupini kojoj se preporučuje cijepljenje, te što hrvatski građeni rade kako bi se zaštitili od gripe pogledajte u prilogu emisije "Zdravlje na kvadrat".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju