Možda nije najglamurozniji, ali četkica za zube definitivno je jedan od najvažnijih dijelova naše rutine. Redovita i pravilna oralna higijena jako je bitan dio svakodnevnice, koji garantira lijep i blistav osmijeh.

Ta toliko bitna rutina pranja zubi ima jedan ključni dio na koji često zaboravljamo - redovito mijenjanje četkice za zube.

Naime, ako četkicu ne mijenjamo redovito, naši svakodnevni napori prilikom pranja zubi neće imati maksimalan učinak.

A koliko često bismo trebali mijenjati četkicu za zube?

Odgovor na ovo pitanje možda znate, sigurno ste ga nekad čuli, ali radi se o jednoj od onih informacija na koje je dobro redovito podsjećati.

Prema riječima stručnjaka, to bismo trebali činiti svaka tri mjeseca jer inače riskiramo oštećenje zubnog mesa i nedovoljno dobro pranje zubi.

Ako su čekinje na vašoj četkici raširene i istrošene, onda je definitivno vrijeme za promjenu, čak i ako je do takvog stanja došlo u kraćem periodu od tri mjeseca. Naime, starije četkice su puno manje učinkovite u uklanjanju plaka, koji je uzrok bolesti desni i karijesa.

Stručnjaci preporučuju i zamjenu četkice u slučaju ako ste bili bolesni (primjerice, ako ste imali koronavirus). Dakle, kada se oporavite od virusne ili bakterijske infekcije, dobro je riješiti se stare četkice za zube.

Što se tiče pranja zubi, preporuka je da ih se pere barem dva puta dnevno po dvije minute. Pranje zubi iza svakog obroka dodatni je korak koji možete poduzeti kako biste spriječili nastanak karijesa.

No, pranje dva puta dnevno smatra se standardnom kada je u pitanju klasična četkica za zube i tim tempom njezine čekinje će početi ispadati i bit će oštećene otprilike u roku od tri mjeseca.

Bez dlačica koje uklanjaju hranu i plak četkica gubi na učinkovitosti.

Celine Dion Estetska stomatologija: 10 slavnih dama prije i poslije posjeta zubaru

Koliko često treba mijenjati glavu električne četkice?

Kod električnih četkica površina zubi čisti se brzom rotacijom ili vibriranjem glave četkice. No i te glave imaju najlonske čekinje koje se također troše redovitom upotrebom.

Štoviše, kraće su pa se često mogu izlizati i brže nego kod klasičnih četkica. Zato mijenjate glave na električnoj četkici svakih 12 tjedana ili ranije. Pazite na znakove istrošenosti kako biste znali kada je vrijeme za promjenu.

Dodatni razlozi za promjenu

Djeci biste morali mijenjati četkice i češće jer djeca često gnječe glavu ili grickaju dršku. Dok dijete pere zube, pazite da ne izlaže glavu četkice bilo kojoj drugoj površini osim zubima.

Također, četkicu zamijenite i ako ju je greškom upotrijebio netko drugi jer svačija usta sadrže različite bakterije. Bolje spriječiti nego liječiti.

Kako se brinuti o četkici za zube?

Kako bi četkica za zube bila maksimalno iskorištena, o njoj se treba brinuti kao o bilo kojem drugom alatu za higijenu i njegu. Zato:

  • Nemojte dijeliti četkicu sa zube s drugima (čak ni s članovima obitelji).
  • Ako više četkica stoji u istoj posudi, potrudite se da im se glave ne dodiruju.
  • Nakon četkanja četkicu dobro isperite vodom iz slavine.
  • Nemojte držati četkicu u zatvorenim posudama jer na taj način može doći do stvaranja plijesni i širenja bakterija.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju