Dakako, jasno je što je najvažnije na svakoj svadbi: slavlje ljubavi dvoje ljudi, i to na način koji su oni izabrali i njima je najljepši i najugodniji.
Pa ako i bude odstupanja od tradicije, to je potpuno normalno, vremena se mijenjaju, a najvažnije je da na njihov veliki dan sve teče prema planu mladenaca, a ne prema našem planu i željama.
No nešto je u našoj tradiciji, kao tradiciji države s puno gurmana i odličnih specijaliteta poprilično važno, a to je hrana, ukusna i raznovrsna.
Plate s kolačima nakon kojih stižu hladna predjela i naresci, zatim juha, mesne ili riblje delicije s bogatim izborom priloga, svadbena torta, a zatim i neizbježni gulaš u kasnim satima, to je neki standardni redoslijed kojeg se držimo, barem je tako bilo prije. Neka nova vjenčanja puno su jednostavnija i decentnija pa tako i po pitanju hrane.
U nedavnom razgovoru prijatelj mi je tako izrazio veliko čuđenje izborom hrane na jednom dubrovačkom vjenčanju.
Vjenčanje je bilo stvarno lijepo, Ana i njezin suprug si baš pašu, ali hrana me jako začudila. Pa uopće nije bilo kolača, osim svadbene torte, rekao je pomalo začuđeno.
Osim nedostatka kolača, iznenadilo ga je i to što je posluženo tek toplo predjelo, veganska i riblja varijanta rižota te hobotnica i škampi s krumpirima i širokim rezancima. Nešto salate i svadbena torta i to je bilo to, druga se hrana nije služila.
Naravno, i on je svjestan da hrana ne bi trebala biti u prvom planu, kao ni potpuno udovoljavanje gostima, a sve posluženo je bilo ukusno, ali moć navike često je teško pobijediti pa njegovo iznenađenje "kršenjem svadbenog reda" nije nimalo neobično.
U anketi podijelite svoje mišljenje, a nadamo se da ćete uživati u svim nadolazećim zimskim vjenčanjima, s gulašem i kolačima ili bez njih.