Na internetu postoji puno informacija o detoksikaciji organizma od jednostavnih šećera. Neki izvori govore nam da je to težak i mukotrpan proces, a drugi pak napominju da vrlo brzo možemo osjetiti značajne promjene – poput generalnog osjećaja zadovoljstva, više energije i bolje funkcije organizma.

Kako bismo provjerili u kojoj tvrdnji ima najviše istine, odgovor smo potražili u struci.

Nutricionistice Zrinka Babić i Vedrana Dučkić objasnile su nam što se točno događa u tijelu kad prestanemo unositi jednostavne šećere i nakon koliko vremena možemo osjetiti prve promjene u tijelu.

Što se događa u tijelu kad prestanemo jesti slatko?

Prije svega, vrlo je važno razlikovati prirodno prisutan šećer, koji se nalazi u voću, te dodani šećer, koji je puno štetniji jer ne dolazi u paketu s vitaminima, mineralima i vlaknima.

On se nalazi u slatkišima, sladoledu, kolačima, kečapu, keksima i sličnim namirnicama i trebali bismo ga konzumirati u ograničenoj količini.

Nutricionistica Zrinka Babić kaže da je optimalan dnevni unos šećera oko 30 grama.

Oni koji govore da ne mogu nijedan dan bez slatkog mogu osjetiti takozvanu krizu, čak i anksioznost prilikom potpunog izbacivanja dodanog šećera. To može biti popraćeno čak glavoboljom, drhtavicom i drugim simptomima klasičnih za odvikavanje od pretjeranog unosa neke prehrambene komponente.

U uravnoteženoj prehrani uvijek ima mjesta i za hrskave grickalice, slasne kolače i ukusne čokolade.

U tom smislu dobro je izbacivati šećer postepeno ili zamijeniti, primjerice, klasične čokolade s čokoladama sa sladilima, kao što je stevija, objasnila nam je Zrinka što se događa u tijelu ekstremnih zaljubljenika u slatko.

S druge strane, kod osoba koje konzumiraju vrlo malo šećera, primjerice, dvije kockice čokolade dnevno, neće se primijetiti nikakva promjena. Kod osoba koje svakodnevno pojedu konkretnu slasticu, poput sočnog kolača, cijele čokolade ili duplu dozu sladoleda – definitivno će se osjetiti promjene na psihofizičkoj razini.

Koliko je vremena bez slatkiša potrebno kako bismo osjetili prve promjene?

Iako je odgovor na ovo pitanje teško točno odrediti – prvenstveno jer je previše individualno, prve promjene na tijelu možemo osjetiti već nakon tjedan dana od prestanka uzimanja jednostavnih šećera. Primjerice, osjetit ćemo da smo manje umorni, a i generalno ćemo se osjećati boje, govori nam magistra nutricionizma Vedrana Dučkić.

Dakle, ako kremšnitu i kavu sa šećerom zamijenite nezaslađenom kavom i voćkom kao međuobrokom – već nakon tjedana dana osjećat ćete se bolje i bit ćete manje umorni.

Hrana ima i socijalnu kategoriju, okupljamo se oko hrane, rođendani su organizirani oko torte i hrane pa moramo uzeti u obzir.

Nešto konkretnije promjene, govori nam Vedrana, možemo očekivati za otprilike mjesec dana. Tada će nam tijelo prestati žudjeti za slatkišima, slatka hrana će nam biti ukusnija i slađa, imat ćemo i znatno više energije, a i lakše ćemo smršavjeti.

Ipak, ne trebamo potpuno izbaciti slatkiše. U uravnoteženoj prehrani uvijek ima mjesta i za hrskave grickalice, slasne kolače i ukusne čokolade. Prije svega, važno je izgraditi zdrav odnos s hranom.

Tako ćemo poboljšati rad naših hormona i smanjiti želju za slatkim. Cilj je pojesti nešto kada nam se jede, ali u razumnim količinama i ne često.

Mliječni proizvodi sadrže važne hranjive tvari poput kalcija, bjelančevina i magnezija Šest bitnih promjena u tijelu koje se dogode kada se iz prehrane izbace mliječni proizvodi

Šećer Što se dogodi s tijelom nakon što samo sedam dana ne jedemo šećer?

Hrana ima i socijalnu kategoriju, okupljamo se oko hrane, rođendani su organizirani oko torte i hrane, pa moramo uzeti u obzir i taj aspekt hrane, zaključila je Zrinka i dodala da samo trebamo obratiti pažnju na učestalost i količinu unosa šećera.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju