S adolescentima koji tek trebaju pronaći svoj životni put delikatni i osjetljivi razgovori nisu laki, ali su nužni za izgradnju međusobnog povjerenja djece i roditelja i put su prema lakšem sazrijevanju djeteta.

 Razgovori s djecom nužni su za izgradnju kvalitetnog odnosa i međusobnog povjerenja kako bi se na vrijeme razjasnile sve nedoumice i objasnile stvari koje u životu dolaze prirodnim tijekom. Kao što su još od malih nogu morali naučiti da je za održavanje pravilne higijene važno oprati zube ili ruke prije jela, biti pristojan u komunikaciji s drugim ljudima i ponašati se u skladu sa situacijom u kojoj se nalaze, tako s vremenom život donosi teme o kojima je bitno razgovarati.

Djeca s godinama trebaju stjecati sposobnost za samostalno savladavanje prepreka i razmišljanje kako bi bila spremna i znala donijeti pravu odluku kad se nađu u određenoj situaciji. Iako osjetljive teme u razgovorima ponekad mogu biti pomalo neugodne i za roditelje i za djecu, važno je da se tijekom odrastanja njeguje međusobna transparentna komunikacija, koja se sastoji od iskrenosti, poštovanja i razumijevanja, jer je to temelj za uspostavu zdravog i kvalitetnog odnosa roditelja i djece.

Adolescencija je stresna za djecu jer u tom osjetljivom i izazovnom periodu života oni uče o sebi i o drugima. U pubertetu djeca još nisu svjesna na koje sve stvari trebaju obratiti pozornost i oko čega trebaju biti oprezna, ali im iskreni razgovori s roditeljima mogu pomoći da jasnije sagledaju situaciju i nauče se pravilno ponašati.

 

1. Razgovori o vrijednosti novca

Dok mlađu djecu uglavnom zanima mogu li im roditelji kupiti igračke i zašto nisu u svakom trenutku dobila ono što su htjela, tinejdžeri će u razgovoru o novcu ipak pitati više. Zbog čestog uspoređivanja s vršnjacima adolescenti su itekako svjesni koliko je novac važan i što sve može omogućiti. Iako još vjerojatno nisu bili u prilici zaraditi određenu svotu novca, džeparac je dobar primjer da im pokažete kako novac nije jednostavno zaraditi, pa ga ne bi trebalo niti olako potrošiti.

Najvažniji korak u učenju o financijskoj pismenosti je stvaranje odgovornog odnosa prema novcu Najvažniji korak u učenju o financijskoj pismenosti je stvaranje odgovornog odnosa prema novcu Foto: Getty Images

Iznimno je važno da u svakom trenutku adolescenti budu svjesni kakva je financijska situacija kod kuće, kao i da se trebamo zaista potruditi kako bismo zaradili novac.

Naučite ih o važnosti štednje tako što ćete im objasniti da se sa štednjom, odnosno planiranim odvajanjem određene svote novca svakog mjeseca može lakše priuštiti nešto što se priželjkuje; bilo da je riječ o putovanju, novom namještaju, komadu nakita, odjeće i sl. Bilo bi dobro da ih tijekom razgovara potaknete da i sami odvajanjem određene svote džeparca počnu štedjeti.

Najvažniji korak u učenju o financijskoj pismenosti je stvaranje odgovornog odnosa prema novcu koji imaju za svoje potrebe. Ako od džeparca uštede novac, bitno im je dati slobodu u raspolaganju njime, kao i dati im na važnosti zato što su vas poslušali i što su si uspjeli priuštiti ono što su željeli i za što su štedjeli.


2. Razgovori o izlascima i alkoholnim pićima

Nakon što zajednička druženja s prijateljima u igri zamijene druženjima koja više nisu pod roditeljskim nadzorom, adolescenti koji za sebe smatraju da više nisu djeca naći će se pred raznim kušnjama, pa tako i pred onom koju je nužno prevenirati na vrijeme – maloljetničkom konzumacijom alkohola. Razgovor o izlascima i konzumaciji alkohola s adolescentima nije jednostavan, ali je nužan jer je upravo roditeljska uloga u ovoj situaciji ključna. Objasnite im kako ih samo jedan pokušaj eksperimentiranja može dovesti do ozbiljnih posljedica koje su štetne za njihov razvoj i zdravlje. Tijekom odrastanja susrest će se s brojnim nagovaranjima, stoga im je važno ukazati na ono bitno – znati reći ''ne''. Kako u svemu, pa tako i kad je o alkoholu riječ, educirajte prvo sebe kako biste to znanje prenijeli vlastitoj djeci.

Za jednostavniju edukaciju sebe i djeteta, ali i lakši pristup ovoj osjetljivoj temi, HUP Koordinacija proizvođača, trgovaca i distributera jakih alkoholnih pića pokrenula je društveno odgovornu kampanju o važnosti umjerene konzumacije i sprječavanja maloljetničke konzumacije alkohola. Odaberite pravi trenutak za razgovor o ovoj temi i pripazite na način na koji pristupate svojoj djeci. U razgovoru s djecom koristite iskren pristup i miran prijateljski ton kako bi dijete razumjelo tematiku i poruku koju mu želite prenijeti.

Prije nego što započnete razgovor s djetetom o maloljetničkoj konzumaciji alkohola, kao i o svim opasnostima koje konzumacija alkoholnih pića u njegovim godinama donosi, na stranici www.konzumirajodgovorno.hr možete pronaći informacije koje možda ni sami niste znali ili ih niste bili svjesni, a koje je nužno prenijeti tinejdžerima. Na navedenoj stranici možete pronaći informacije o tome koliko samo jedna čašica alkohola može biti štetna za organizam i zdravlje, posebno ako ga konzumiraju maloljetnici, i koje negativne posljedice čak i eksperimentiranje s malim dozama može izazvati.

Iako su tinejdžeri i žele da ih se tretira kao već odrasle, oni su i dalje djeca koja promatraju svoje roditelje i uče od njih, zbog čega je najbitnije kako se vi pred njima odnosite prema alkoholu. Budite im uzor, a svojim ponašanjem im dajte ispravan primjer odnosa prema alkoholu. Istraživanja pokazuju da djeca u mladoj dobi uče o prihvatljivom ponašanju promatrajući i kopirajući roditelje. Važno je da ste u svakom trenutku svjesni koliko je uloga roditelja u svakom segmentu djetetova života važna, posebno kad su u pitanju osjetljive stvari koje mogu itekako utjecati na njegov život.

Razgovor o izlascima i konzumaciji alkohola s adolescentima nije jednostavan, ali je nužan jer je upravo roditeljska uloga u ovoj situaciji ključna Razgovor o izlascima i konzumaciji alkohola s adolescentima nije jednostavan, ali je nužan jer je upravo roditeljska uloga u ovoj situaciji ključna Foto: Getty Images

Prihvaćajući njihovo mišljenje o sebi kao o odraslim ljudima, pristupite razgovorima uz puno poštovanja i razumijevanja, dajte im do znanja da su vam njihovi stavovi i mišljenja vrlo važni. Provjerite jesu li dovoljno informirani i učinite to zajedno s njima na zabavan način. Provjerite njihovo (ali i svoje) znanje zabavnim i edukativnim kvizom, kojem također možete pristupiti sa stranice www.konzumirajodgovorno.hr.

3. Razgovori o samopoštovanju i odnosu s vršnjacima

Osjećaj samopouzdanja naša je mogućnost vjerovanja da smo za nešto dovoljno sposobni i da možemo savladati određene situacije koje su pred nama. Za izgradnju samopouzdanja potrebni su kontinuirani rad i sigurna okolina, a to je dugotrajan proces koji počinje još od malih nogu.

Budite svjesni da upravo vi kao roditelj imate najvažniju ulogu u izgradnji djetetova samopouzdanja, na čemu s djecom možete kontinuirano raditi na brojne načine. U tom su dugotrajnom procesu ključne pohvale, ali i kritike koje dijete dobiva od roditelja ili svoje okoline za ono što samo učini.

Ne zaboravite pohvaliti dijete kada učini nešto dobro, pa makar i za naizgled male stvari, kako bi se osjećalo važno jer u njemu to izaziva osjećaj vrijednosti prema samome sebi, koji će sa sobom nositi kroz čitav život. Kod upućivanja kritika budite oprezni, imajte na umu da se one uvijek moraju odnositi na njegova djela, a ne na njegove osobine ili vanjski izgled. U posebno osjetljivom razdoblju života kao što je adolescencija tinejdžeri se prvi put suočavaju s vidljivim promjenama na svojem tijelu, ali su više nego ikad prije suočeni s osudama ili predrasudama koje dolaze od njihovih vršnjaka. Prvi put dobivaju osjećaj i želju za time kakve osobe žele biti i zbog toga su izgradnja svojeg unutarnjeg ''ja'' i zdrav odnos s vršnjacima u tom periodu života posebno važni.

Za izgradnju djetetova samopouzdanja potrebni su kontinuirani rad i sigurna okolina, a to je dugotrajan proces koji počinje još od malih nogu Za izgradnju djetetova samopouzdanja potrebni su kontinuirani rad i sigurna okolina, a to je dugotrajan proces koji počinje još od malih nogu Foto: Getty Images

Ulaskom u pubertet djeca su sklonija bolje i lakše ili teže nego prije izraziti kako se osjećaju, pa u tim razgovorima budite strpljivi i tolerantni. Naučite slušati dijete i ne pristupajte mu iz svoje, odrasle perspektive, već pokušajte shvatiti njegovu stranu priče i nastojte mu biti podrška. Adolescent koji je razvio ili razvija visok osjećaj samopouzdanja lakše se nosi s neuspjehom kada do njega dođe, uspješnije se suočava s izazovima koji su pred njim i ima kvalitetniji odnos s vršnjacima. Dajte djetetu do znanja da vam se slobodno može obratiti i otvoreno razgovarati s vama o svim zabrinutostima i problemima jer će mu to stvoriti osjećaj sigurnosti. Ako dijete osjeća da ga njegovi najbliži vole i prihvaćaju, lakše će stvoriti zdrav odnos s okolinom, što je u njegovim godinama ključno za pravilno odrastanje i sazrijevanje.


 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom HUP po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju