Kontracepcijske pilule jedna su od najčešćih metoda kontracepcije. Ako se uzimaju pravilno, kontracepcijske ili antibebi pilule imaju 99,7-postotnu učinkovitost. No postoje situacije kada antibebi pilule ne djeluju, odnosno kada unatoč njihovu korištenju može doći do začeća. Donosimo 6 najčešćih razloga zbog kojih kontracepcijske pilule neće djelovati

1. Zaboravili ste popiti aktivnu pilulu ili ste prekasno počeli s novim pakiranjem
Najveći razlog zbog kojeg kontracepcijske pilule ne djeluju jest taj što ih žene ne uzimaju redovito. Preciznije, zaboraviti popiti pilulu najveća je greška koju možete napraviti jer tada postoji mogućnost da ćete zatrudnjeti, naročito ako ste zaboravili popiti prvu aktivnu pilulu u pakiranju.

Kod većine kontracepcijskih pilula neće se ništa dogoditi ako se radi o sredini ili kraju pakiranja, ali ako počinjete novi ciklus i zaboravite popiti prvu ili neku od prvih 7 aktivnih pilula, tu može nastati problem. Može se pokrenuti vaš ovulacijski ciklus, koji niti daljnje redovito uzimanje pilula ne može više zaustaviti, ističe ginekologinja dr. Silva Babić.

Kontracepcijske pilule jedna je od najčešćih metoda kontracepcije. Ako se uzimaju pravilno kontracepcijske ili antibebi pilule imaju 99,7 postotnu učinkovitost. No postoje situacije u kojima kontracepcijske pilule gube svoju učinkovitost

Prvi tjedan uzimanja aktivnih pilula najvažniji je za sprječavanje razvoja jajašca, što znači da postoji veća mogućnost začeća ako napravite veću pauzu nego što je propisano između kraja uzimanja jednog pakiranja i početka uzimanja drugog nego da zaboravite popiti pilulu u sredini ciklusa.

Zaboravite li popiti bilo koju pilulu, popijte je čim se sjetite, ali uzmite i onu koja od tog dana redovito dolazi. Ako ste imali pogrešku pri uzimanju antibebi pilula, uzmite u obzir da bi kontracepcijsko djelovanje moglo biti smanjeno, pa biste trebali koristiti dodatnu mehaničku zaštitu sve dok ne potrošite cijelo pakiranje, savjetuje dr. Babić. 

Kako biste se lakše sjetili popiti pilulu, namjestite alarm svaki dan ili koristite aplikaciju koja će vas na to podsjetiti i pratite dane u tjednu označene na pakiranju.

2. Imate upalu crijeva ili neku drugu bolest probavnog sustava

Crijevne bolesti poput Crohnove bolesti ili upale crijeva onemogućavaju tijelu da pravilno apsorbira bilo kakve oralne medikamente, uključujući i antibebi pilule.

Bilo koje stanje koje utječe na sposobnost tijela da apsorbira hormone ili koje povećava brzinu kojom se hormoni metaboliziraju, može smanjiti učinkovitost kontracepcijskih pilula. Kronični proljev također može ometati apsorpciju. Imate li proljev ili povraćate dva ili više dana, morate se ponašati kao da ste zaboravili popiti pilulu.

Zbog toga se ženama s kroničnim crijevnim problemima preporučuje korištenje nekog drugog oblika kontracepcije kao što je kožni naljepak (flaster), vaginalni hormonski prsten i intrauterini uložak (spirala), savjetuje dr. Babić.

3. Uzimate određene lijekove protiv migrene ili epilepsije

Određene vrste lijekova koji se uzimaju u slučaju epilepsije umnažaju enzime jetre, što znači da se ubrzava proces razgradnje hormona u jetri.

To vrijedi za svaki oblik hormonske kontracepcije, bez obzira na način primjene, dakle i za flaster i za vaginalni hormonski prsten. Neki lijekovi za epilepsiju mogu se uzimati i u slučaju migrene, pa prije nego što ih počnu uzimati, žene bi trebale svom liječniku ili ljekarniku napomenuti kakvu kontracepciju koriste.


KOMBINACIJA ANTIBEBI PILULA I ANTIBIOTIKA

Zaboraviti popiti antibebi pilulu najveća je greška koju možete napraviti jer tada postoji mogućnost da ćete zatrudnjeti – naročito ako ste zaboravili popiti prvu aktivnu pilulu u pakiranju

4. Ne uzimate pilule progesterona točno u isto vrijeme svaki dan
Vremenske oscilacije od 3-4 sata neće biti problem kod uzimanja kombinirane hormonske kontracepcije – pilule s estragenom i gestagenom, iako se svakako preporučuje što redovitije uzimanje.

Ali ako pijete pilule koje sadrže samo gestagen - 'mini pilula', potrebno je biti pažljiviji s točnim rasporedom uzimanja. Ove pilule obično uzimaju žene koje doje ili kada žena iz bilo kojeg razloga ne može uzimati estrogen.

Djeluju tako da čine sluz vrata maternice neprohodnom za spermu i ometaju sazrijevanje jajašca. S obzirom na to da sadrže samo jedan hormon, i manja nepravilnost u uzimanju pilula može smanjiti njihovu kontracepcijsku učinkovitost. Stoga u slučaju zaboravljanja ili kašnjenja s antibebi pilulom sljedećih nekoliko dana koristite dodatnu zaštitu, govori dr. Babić. 

5. Pijete određene antibiotike
Većina uobičajenih antibiotika, poput onih za infekciju gornjih dišnih putova, urinarnu infekciju ili nakon vađenja zuba, ne utječe na kontracepciju. Ali neki rjeđe korišteni antibiotici mogu utjecati, primjerice rifampicin i rifabutin koji se propisuju kod bolesti kao što su tuberkuloza i meningitis.

U svakom slučaju, ako vam je dijagnosticirana kakva teža bolest ili se predviđa dugotrajnija terapija, svakako napomenite liječniku da uzimate hormonsku kontracepciju, a on će odlučiti smijete li s time i nastaviti.

6. Uzimate gospinu travu

Gospina trava biljni je lijek koji se najčešće uzima kod psihičkih stanja kao što su depresija i tjeskoba. Ova biljka može povećati razgradnju estrogena i tako učiniti oralnu kontracepciju manje učinkovitom.

Uzimate li kontracepcijske pilule, najbolje je izbjegavati gospinu travu i razmotriti uzimanje drugih biljnih preparata u dogovoru s liječnikom i fitoterapeutom ili odabrati neki drugi oblik kontracepcije, kaže ginekologinja dr. Silva Babić.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju