Iako se mnogi tjelesnoj aktivnosti okreću uoči ljeta, ovu jesen dopustite svježem, hladnijem zraku da unese promjene u vašu uobičajenu rutinu. Vaše zdravlje, ali i vaša linija bit će vam itekako zahvalni.

Kada se dani skrate i temperature padnu, svi se volimo zavući pod dekicu i uživati u toplini vlastitog doma. Osim toga, djeca koja su se vratila u školu, povratak na posao i druge obaveze mogu predstavljati izazov u pronalasku vremena za bilo kakvu aktivnost.

Vježbanje je često posljednja stvar koju želite raditi u tim hladnim danima, pretrpanim obavezama, međutim, ako odvojite tek pola sata za tjelesnu aktivnost poboljšat ćete raspoloženje i zdravlje te zadržati dobru liniju na kojoj ste radili prije ljeta.

Aktivnost koja može biti dovoljna da izbjegnete nakupljanje kilograma u hlanijem razdoblju je - hodanje. O prednostima hodanja pisali smo puno puta, a dolazak jeseni iskoristit ćemo kako bi istaknuli i razloge zbog kojih hodanje u jesen donosi najbolje rezultate.

1. Najlakše je ući u rutinu

Možda vam se kada krenu odlasci u školu, u vrtić i na posao to i ne čini tako, ali jesen je razdoblje u kojem možete lako ući u rutinu.

Škola, vrtić i posao dio su rutine, a hodanje je samo još jedna stavka koju morate uklopiti u vaš raspored.

U jesen je to zapravo i najlakše jer je vrijeme putovanja, godišnjih odmora i roštiljanja iza vas, a do sezone blagdanskih zabava i druženja ostalo je dovoljno vremena. Dakle, u vašoj svakodnevnici sigurno postoji pola sata za hodanje.

2. Nije više vruće i vlažno

Visoke temperature i vlažnost zraka vrlo često su razlozi zbog kojih ne vježbamo u ljetnim mjesecima. Bez vrućine i pretjerane vlage u zraku, treninzi na otvorenom postaju puno ugodniji. Ugodne temperature bit će odličan poticaj da se češće odlučujete na tjelesnu aktivnost, a češća tjelesna aktivnost odradit će izvrstan posao za vaše zdravlje i liniju.

3. Jest ćete zdravije

Ako ste redovito tjelesno aktivni, nećete tek tako narušavati vaš trud pa ćete se i više truditi oko prehrane koja je neophodna za postizanje rezultata, a zahvaljujući jesenskom voću i povrću hranit ćete vaš um i tijelo na najbolji način, vitaminima.

Neke od namirnica koje mogu obilježiti vašu zdravu jesen su bundeva, šipak, mandarine, grožđe, grah, jabuke...

4.  Fizička aktivnost spriječit će jesensku/zimsku depresiju koja često vodi do prejedanja

Boravak na otvorenom tijekom hladnijih i mračnijih mjeseci dobar je ne samo za fizičko nego i za psihičko zdravlje. Osim što je hodanje sjajan način da ostanete u formi i sagorite kalorije, sjajno je i za povećanje razina hormona koji utječu na dobro raspoloženje. 

Hodanje povećava razinu serotonina što može pomoći u sprječavanju depresije koja se često događa u jesenskom i zimskom periodu, a koja sa sobom često donosi i prejedanje i nakupljanje kilograma.

U svakom slučaju, previše vremena provedenog u zatvorenom prostoru nije dobro za vas i s vremenom može dovesti do frustracije i nezadovoljstva, a redovita šetnja pomoći će vašem mentalno i fizičkom zdravlju.

5. Kad dođe hladnije razdoblje nećete htjeti uništiti rezultate

Nakon dva ili tri mjeseca aktivnosti i zdrave prehrane, teže ćete odbaciti rezultate za vrijeme blagdanske sezone. Naravno da nećete u potpunosti zaobići svu finu hranu i kolače, ali zbog uloženog truda ipak ćete lakše stati na vrijeme, bez da se bespotrebno prejedate.

Poželjno je svaki dan napraviti 10.000 koraka Koliko dugo moram hodati da bih napravila 10.000 koraka? Hodanje je super aktivnost Što će se dogoditi ako cijeli mjesec budete hodali sat vremena dnevno? Pomoću raznih aplikacija možete pratiti svoje rezultate 10 trikova uz koje će šetnja dati dobre rezultate I manje od 5000 koraka dnevno dovoljno je za poboljšanje zdravlja Ipak ne treba biti 10.000: Koliko je koraka dnevno zaista dovoljno da bismo bili zdravi i fit?

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju