Istraživanja su pokazala da redovita fizička aktivnosti pridonosi boljem zdravlju. Ona pomaže u prevenciji i liječenju bolesti srca i mozga, može poboljšati mentalno zdravlje i kvalitetu života.

Hodanje se nameće kao najlakši način za održavanje fit forme jer ne zahtijeva veliki napor, niti značajnije opterećuje zglobove. Ne čudi stoga što je upravo hodanje jedna od prvih aktivnosti koja se savjetuje ljudima s prekomjernom težinom kako bi smršavjeli.

U posljednjih nekoliko godina često se spominje brojka od 10.000 koraka dnevno koja jamči fit formu. No znate li koliko dugo morate hodati da biste napravili 10.000 koraka?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vašem spolu, visini, duljini koraka i tempu hodanja.

Znanstveni centar pri sveučilištu u Oklahomi objavilo je kako prosječna duljina koraka kod žene iznosi 66 centimetara, a kod muškaraca 78 centimetara. Sukladno tome, žene u prosjeku hodaju 6,6 kilometara da bi napravili 10.000 koraka, a muškarci 1,2 kilometara više od toga.

Imajte na umu da ovi izračuni procjene i stvarne prijeđene udaljenosti mogu varirati od osobe do osobe.

Koliko vam je potrebno za izvršavanje ovoga zadatka? Ovaj podatak ovisi o tempu vašeg hodanja. U prosjeku će vam biti potrebno oko 96 minuta da biste prešli 10.000 koraka.

Za usporedbu, isti broj koraka trkači prijeđu za 44 do 52 minute, ovisno o svojoj fizičkoj spremi i brzini kojom trče.

Želite li biti sigurni da postižete željenu količinu koraka poslužiti se možete mobilnim aplikacijama ili specijaliziranim uređajima za praćenje fizičke aktivnosti, a koji vam otkrivaju i koliko ste kalorija sagorjeli tijekom hodanja.

Više informacija o hodanju pronađite u ovim tekstovima:

Žena u šetnji Što se dogodi u tijelu ako se nakon obroka prošetate samo dvije minute?

Slika nije dostupna Hodanje nakon jela najbolje je vrijeme da dosegnete preporučenih 10.000 koraka, a evo i zašto

Hodanje je super aktivnost Što će se dogoditi ako cijeli mjesec budete hodali sat vremena dnevno?

Uspinjanje na brdo sagorijeva više kalorija nego hod po ravnom Za još brže mršavljenje: Najbolje mjesto za šetnju koja sagorijeva više kalorija

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju