Dok kod nekih pasmina kovrče zahtijevaju brigu, češljanje i kupanje, drugim pak ljubimcima ne morate raditi ništa posebno s njihovim kovrčama, one su prirodno savršene. Primjerice, pudla, pumi i većina stočarskih pasmina imaju uvojke kakve bismo i mi poželjeli.

Galerija Kovrčave pasmina pasa Kovrčave pasmina pasa Kovrčave pasmina pasa +9 Predivna pudlica ima prirodne kovrče

U nastavku pročitajte koje su to pasmine prirodne kovrčavice.

1. Pudla

Čim smo spomenuli kovrčave pasmine, vjerojatno vam je pudla prva pala na pamet. Radi se o iznimno inteligentnoj pasmini koja obožava ljude i djecu, a o besprijekornom izgledu ne moramo posebno govoriti. Kad bismo morali izabrati damu među njuškicama – to bi sigurno bila pudlica.

Kovrčave pasmina pasa Pudlla (Foto: Shutterstock)

2. Portugalski vodeni pas

Ovaj kovrčavi slatkiš pravi je sportaš. Izvorno je uzgajan kako bi pomagao ribarima i izvlačio unesrećene iz vode. Inteligentan, snažan i predivan, ovaj je pas prvak u plivanju i ronjenju. Njegova je dlaka hipoalergena, malo se linja, ali zahtijeva puno brige, češljanja, otpetljavanja i njegovanja.

Kovrčave pasmina pasa Portugalski vodeni pas (Foto: Shutterstock)

3. Kovrčavi bišon

Njegovo ime na francuskom znači 'pas kovrčave dlake'. Mali slatkiš ima meku dlaku koja je također hpoalergena, a vlasnici kažu da je pahuljasta i da uvijek lijepo miriše. Lepršave kovrče zahtijevaju brigu pa mu treba posvetiti dosta pažnje ako želite da izgleda slatko i uredno.

Kovrčave pasmina pasa Kovrčavi bišon (Foto: Shutterstock)

4. Erdel-terijer

Erdel je najveća pasmina terijera, poznata po uvojcima smeđe i zlatnožute boje. Nekima su kovrče oblikovane, dok su drugima više valovite. Njegova dlaka, za razliku od prije spomenutih njuškica, ne zahtijeva gotovo nikakvu brigu.

Kovrčave pasmina pasa Erdel-terijer (Foto: Shutterstock)

5. Pumi

Frizura mađarskog pumija mješavina je kovrča i valova. Pumi također zahtijeva brigu oko dlake, a potrebno ga je raščešljavati nekoliko puta mjesečno. Nakon češljanja treba navlažiti kovrče i ostaviti ih da se prirodno osuše.

Pumi Pumi (Foto: Shutterstock)

6. Kovrčavi retriver

Crna njuškica jedna je od najstarijih retrivera i od najvećih kovrčavih pasmina na svijetu. Vrsni su lovci koji ptice iz vode izvlače kao od šale. Tijekom povijesti su prolazili kroz grube prostore pune trnja, a prirodne kovrče štitile su ih od ozljeda i hladnoće.

Kovrčave pasmina pasa Kovrčavi retriver (Foto: Shutterstock)

7. Bedlington-terijer

Maleni terijer dugačkih i vitkih nogu ima usku lubanju i dlaku koja više sliči vuni, pa na prvi pogled izgleda kao umiljato janje. Dolazi u bijeloj, pješčanoj ili crvenosmeđoj boji, a unatoč tome što izgleda kao pravi slatkiš, mnogi ga odbijaju udomiti.

Kovrčave pasmina pasa Bedlington terijer (Foto: Shutterstock)

8. Bolonjezer

Malena pahuljica u rodu je s bišonom i izgleda zaista umiljato. Obožava djecu i druge živote, a najdraže mu je maženje s vlasnikom i duga šetnja. I njegova dlaka zahtijeva brigu pa ga je najbolje češljati čak dva-tri puta tjedno.

Kovrčave pasmina pasa Bolonjezer (Foto: Shutterstock)

9. Irski plavi terijer

Kovrčava plavosiva dlaka njegova je najznačajnija karakteristika. Ona je mekana, gusta i valovita, a unatoč tome izgleda uredno i ne treba previše brige. Jedna je od pasmina koja baš uživa u tretmanima, pa ga svejedno možete često maziti i češljati.

Kovrčave pasmina pasa Irski plavi terijer (Foto: Shutterstock)

10. Barbet

Kovrčavi Francuz tako je sladak i umiljat. Iznimno je inteligentan, a vlasnici govore da se ponaša pomalo umišljeno, kao da je svjestan svoje ljepote. Trebate ga često češljati kako ne bi došlo do petljanja dlake, a uživa i u odlasku frizeru. Barbet je pravi mali šminker.

Kovrčave pasmina pasa Barbet (Foto: Shutterstock)

11. Irski vodeni španijel

Njegove kovrče također su nastale kako bi ga štitile tijekom radnog dana. Vodeni španijel također je lovac na ptice, a uvojci ga griju u hladnoj vodi. Vjeruje se da se pasmina razvila iz pudle, barbeta i portugalskog vodenog psa.

Baš tjeraju po svom: Deset najtvrdoglavijih pasmina na svijetu Štene jazavčara Bigl Engleski buldog +7 Jazavčar

Kovrčave pasmina pasa Frizura irskog vodenog španijela (Foto: Shutterstock)

12. Komondor

Jeste li ikada čuli naziv pas za brisanje? E, to je ovaj kovrčavi slatkiš. Kada legne, izgleda kao sprava za brisanje poda, a njegove kovrče više sliče dredloksima. Umiljat je, dolazi iz Mađarske, po zanimanju je stočar, a dlaka mu služi kako bi se stopio sa stadom.

  Kovrčave pasmina pasa Komondor (Foto: Shutterstock)

Selkirk rex: Pasmina koja ima prirodne kovrče i uživa u češljanju i kupanju Mačka selkirk rex Mačka selkirk rex Mačka selkirk rex +6 Mačka selkirk rex

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju