Krajnici ili tonzile dio su limfnog sustava te pomažu tijelu u obrani protiv infekcija. Krajnici su prva linija obrane od mikroorganizama prisutnih u zraku i drugih štetnih tvari, no ponekad se i te loptice smještene u grlu mogu upaliti te uzrokovati zdravstvene probleme, a iduća tri su najčešća.

1. Loš zadah
Prema podacima američke institucije National Institutes of Health, polovica svjetske populacije pati od lošeg zadaha.

Devedeset posto slučajeva uzrokovano je problemima u samoj usnoj šupljini, poput loše oralne higijene ili protoka sline, ali loš zadah može biti i posljedica nakupljenih kamenaca na krajnicima koji se stvaraju kada se nakupine u krajnicima pretvore u kalcij.

Krajnici pomažu tijelu u obrani protiv infekcija, no ponekad se i te loptice smještene u grlu mogu upaliti i uzrokovati zdravstvene probleme.

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojim se skupljaju bakterije, mrtve stanice i sluz. Iz tih tvari zatim nastaju bijele formacije smještene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rješenje? Dobra oralna higijena poput četkanja zubi dvaput dnevno i grgljanje s antiseptikom može pomoći u uklanjanju nakupljenih naslaga. Doznajte i kako se u 5 koraka zauvijek riješiti lošeg zadaha.

2. Bolno gutanje
U većini su slučajeva kamenci na krajnicima mali te ne uzrokuju nikakav osjećaj nelagode. Međutim, ako su kamenci veći, to može učiniti gutanje bolnim.

Ako su kamenci tvrdi poput kamenja, osoba može imati osjećaj stranog predmeta u tijelu te osjećaj nelagode u grlu. Kada guta, može imati osjećaj kao da u grlu ima iglu.

Osjećate li bol pri gutanju, a niste alergični i nemate neki virus poput streptokoka, krivac za bol možda su veliki kamenci na krajnicima. Kamence možete pokušati otjerati revnim grgljanjem slane vode ili čak kašljanjem. Međutim, ako je riječ o većim kamencima, vjerojatno ćete se trebati konzultirati s otorinolaringologom o laserskom uklanjanju kamenca.

3. Hrkanje
Povećani krajnici mogu biti uzrok hrkanja. To se događa zato što zbog povećanih krajnika zrak ne može normalno protjecati kroz dišne puteve.

Hrkanje može biti iritantno, ali zapravo nije štetno, osim ako nije praćeno apnejom u snu, kada tijelo tijekom spavanja dobiva manje kisika zbog pauza u disanju i blokade dišnih putova.

Povećani krajnici češće su uzrok hrkanja kod djece, a četiri od 100 sredovječnih muškaraca i dvije od 100 sredovječnih žena pate od apneje u snu koja je uzrokovana povećanim krajnicima. Krajnici se mogu povećati uslijed nekih urođenih zdravstvenih stanja, kroničnih infekcija i drugih faktora. Ako je stanje ozbiljno, liječnik može predložiti vađenje krajnika. Isprobajte i napitak protiv hrkanja koji će vam riješiti noćne muke.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju