Iako je sam jogurt odličan doručak ili užina kada smo u žurbi i ''jedemo s nogu'', ovaj hranjivi napitak odličan je dodatak za malo konkretnije doručke koje nas mogu držati dulje sitima. Mnogi će reći da nema bolje kombinacije od bureka i jogurta, a ovaj mliječni napitak nesumnjivo će ublažiti masnoću bilo kojeg pekarskog proizvoda. No, za one kojima ovakvi spojevi teško padaju na želudac, pogotovo u ranim jutarnjim satima, donosimo zdrave doručke s jogurtom koji će vam potaknuti probavu i utažiti glad.

1. Palenta i kruška

Palenta je dio naše kulinarske tradicije i jede se u svim krajevima Hrvatske, no dok je mnogi povezuju s 'težačkim doručkom' ona je nutritivno vrijedna namirnica koja u jednom serviranju sadrži svega 44 kcal. Osim mnogih minerala i vitamina, sadrži i beta karoten, provitamin A i vitamin B1 koji podiže imunitet, a u kombinaciji s kuhanom kruškom ili suhim šljivama i jogurtom poput SenSije odličan je izbor za zdravu probavu. Jogurt SenSia obogaćen je kulturom Bifidus Naturalis, vlaknima inulina i kalcijem, stoga omogućava normalnu funkciju probave.

Ovakav doručak gotov je u svega pet minuta, a možete ga jesti toplog ili hladnog. Krušku ogulite i narežite na komadiće te stavite kuhati minutu ili dvije u vruću vodu. Zatim je izvadite iz vode i u istoj skuhajte jednu do dvije žlice palente (po želji i količini vode koja je ostala). Dok se palenta kuha, štapnim mikserom usitnite krušku u pire te kad je palenta gotova, dok je još vruća, umiješajte ga u nju. Palentu s kruškom možete jesti vruću ako je prelite odnosno ohladite s malo jogurta ili čekajte da se ohladi narežite na prutiće i jedite uz jogurt kada već dođete u ured.

2. Namaz od avokada na tostu

Ako ste slučajno u supermarketu naišli na avokado na akciji, ali ga zaobišli u širokom luku u nedostatku ideja što s ovim voćem napraviti, evo jedne jednostavne ideje za zdravi doručak koji će potaknuti vaše moždane vijuge i držati vas sitima do ručka.

Ova superhrana bogata vitaminima i jednostruko nezasićenim masnim kiselinama smanjuje kolesterol u krvi, ali i centimetre u struku. Mekani, zreli avokado raspolovite, izdubite ga žlicom i zdrobite vilicom, dodajte malo soli i papra, nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovog soka i dobit ćete jednostavan namaz za tost koji se ljubi s jogurtom.

Napravite namaz avokada Napravite namaz avokada Foto: Thinkstock

3. Zdravi prutići od maslaca od kikirikija i zobenih pahuljica

Zobene pahuljice s orašastim plodovima i omiljenim voćem prelivene jogurtom uobičajen je doručak onog koji drži do zdravlja i vitke linije. No, često nemamo vremena ili prilike sjesti za stol i pojesti u miru ovakav doručak na žlicu. Za one koje su uvijek u žurbi, a kad je riječ o doručku više naginju slatkim okusima donosimo ove zdrave prutiće od maslaca od kikirikija koji će poslužiti i kao odlična užina tijekom dana. Sadrže samo pet sastojaka i nije ih potrebno peći, a za njihovu izradu potrebno je odvojiti samo pet minuta prije nego što pođete na spavanje. Maslac od kikirikija potražite u prodavaonicama zdrave hrane jer oni komercijalni sadrže dodane šećere koji su u ovim prutićima zamijenjeni zdravijim odabirom-medom.

U multipraktiku kratko usitnite šalicu i pol zobenih pahuljica, pola šalice sjemenki bundeve i 1/4 šalice kokosovog brašna. U lončiću, na laganoj vatri, rastopite 3/4šalice maslaca od kikirikija i pola šalice meda te umiješajte suhe sastojke. Dobro sve sjedinite i na papir za pečenje rasporedite smjesu tako da bude otprilike jedan centimetar debljine. Ostavite u hladnjaku na barem sat vremena ili preko noći te ujutro narežite na prutiće. Od ove smjese trebali bi dobiti 18 prutića, odnosno puno brzih doručaka ili užina koje se odlično slažu s jogurtom.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju