Izgovarajući vjenčane zavjete, Meghan Markle slijedila je stope princeze Diane i Catherine Middleton, kršeći dugogodišnju tradiciju. Naime, Meghan je iz svojih zavjeta izbacila obećanje da će biti "pokorna" suprugu ("obey").

Galerija Ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja Ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja - 2 Ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja - 3 +5 Ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja

Tijekom ceremonije kraljevskog vjenčanja, koju je vodio arhiepiskop od Canterburyja Justin Welby, Meghan Markle se princu Harryju zavjetovala riječima:

Ja Meghan, uzimam tebe Harryja, za svoga supruga, čuvat ću te i poštovati, od ovoga dana nadalje. U dobru, u zlu, u bogatstvu, u siromaštvu, u bolesti i zdravlju, voljet ću te dok nas smrt ne rastavi; prema Božjem svetom zakonu. U prisutnosti Boga zavjetujem se.

Izgovarajući vjenčane zavjete, Meghan Markle slijedila je stope princeze Diane i Catherine Middleton, kršeći dugogodišnju tradiciju. Naime, Meghan je iz svojih zavjeta izbacila obećanje da će biti 'pokorna' suprugu

Meghanina odluka da izbaci riječ "obey" iz zavjeta ne iznenađuje. Vojvotkinja od Sussexa, titula koju je dobila udajom za princa Harryja, već je niz godina angažirana feministica te, između ostalog, surađuje s organizacijama poput One World Vision koja se bavi problemima s kojima su suočene žene i djevojke koje žive u Dubaiju i Mumbaiju. Također je bila ambasadorica organizacije United Nations Women.

Sa svega 11 godina Meghan je napisala pismo tvrtki Procter & Gamble jer je smatrala da je jedna njihova reklama seksistička. Njezino pismo urodilo je plodom – tvrtka je na inicijativu angažirane djevojčice promijenila slogan reklame tako da uključuje oba spola.

Princeza Diana prva je prekršila kraljevski protokol kada je odlučila ne izgovoriti "obey" svome suprugu, princu Charlesu na njihovu vjenčanju 1981. godine. Čitav niz kraljevskih mladenki prije Diane izgovorio je tu riječ u svojim vjenčanim zavjetima, zapisanu u Anglikanskom molitveniku koji datira iz 1662. godine.

Diana je, slijedeći ritual Anglikanske crkve, obećala Charlesu da će ga "voljeti, tješiti, poštovati i čuvati u bolesti i zdravlju". Takva je odluka u to vrijeme bila kontroverzna, a kraljevske mladenke nakon nje zavjetovale su se na pokornost i poslušnost, uključujući Sarah Ferguson na vjenčanju 1986. godine i Sophie Rhys-Jones 1999. godine.

Catherine Middleton slijedila je stope svoje pokojne svekrve te je u vjenčanim zavjetima Williamu obećala da će ga "voljeti, tješiti, poštovati i čuvati", ali ne i biti mu pokorna.

I kraljica Elizabeta, tada princeza, na svom vjenčanju 1947. godine zavjetovala se biti pokorna princu Philipu, što je također bilo kontroverzno. Naime, mnogi su smatrali da se buduća kraljica ne trebali nikome obavezati na pokornost – čak niti svome suprugu.

Ovdje pratite kraljevsko vjenčanje Meghan Markle i princa Harryja.

Ceremonija vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja - 1 Meghan Markle i princ Harry vjenčali su se u kapeli sv. Jurja koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor Foto: AFP

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju