Kako bi obilježio punih trideset godina na domaćoj graffiti sceni, poznati majstor grafita Krešimir Buden, umjetničkog imena 2Fast, predstavit će svoje radove na svojoj samostalnoj izložbi.

Izložba naziva “Odmetnuti grafiti” bit će postavljena u Galeriji na katu u zagrebačkom Kulturno-informativnom centru.
U djelima koja će biti predstavljena javnosti 4. srpnja u 20 sati vidjet će se nesvakidašnji pristup grafitima, Naime, Buden je za potrebe ove izložbe istraživao vlastiti 3D stil na neuobičajen način – 3D skulpturama. Njegovi objekti svojim oblicima fizički izlaze iz podloge i zaustavljeni u svojoj kretnji savijanja i rotiranja tvore dosad neotkrivenu dimenziju ulične umjetnosti.

Krešimir Buden, autor izložbe, koji danas radi kao grafički dizajner i kreativni voditelj niza projekata, ujedno je i član ULUPUH-a i HZSU-a, a svaki zaljubljenik u uličnu umjetnost upoznat je s njegovim djelima. Naime, on je još kasnih osamdesetih godina 20. stoljeća, nakon završetka školovanja u Školi za primijenjenju umjetnost i dizajn, ostvario svoje prve radove na zagrebačkim ulicama u svojevrsnom preporodu autorskih dekoracija na javnim površinama nadahnutih grafitima iz urbanih američkih gradova.

Njegovi objekti svojim oblicima fizički izlaze iz podloge i zaustavljeni u svojoj kretnji savijanja i rotiranja tvore dosad neotkrivenu dimenziju ulične umjetnosti.

Tijekom daljnjih godina ostvario je niz zanimljivih radova, brojnih grupnih i samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Europi, te se s pravom može reći da je jedan od pionira umjetnosti grafita u Hrvatskoj. Nakon godina bavljena grafiterstvom i izrade isključivo na zidovima, pokušao je naći nove forme izražavanja.

Zadržavajući dio estetike i ikonografije ulične umjetnosti, istraživanje je nastavio u voluminoznim prikazima na neke od klasičnih grafiterskih motiva. Radovi koji nastaju imaju klasična obilježja skulptura, no sa sobom nose izrazitu vezu s uličnom umjetnošću vezanu za hip hop glazbu i subkulturu, te time ostvaruju pomak na izlagačkoj sceni.

U radovima koji gube svaku vezu sa estetikom ulične umjetosti proizašle iz klasične graffiti umjetnosti očituje se tendencija skulpturalnog izražavanja od koje se u budućnosti mogu očekivati zanimljivi radovi.

Njegove "Splash" skulpture izrađene od praznih limenki spreja, osim što krase brojne zidove kolekcionara i galerija širom svijeta, zaštitni su znak međunarodne nagrade "Street Art Awards" koja se godinama dodjeljuje najboljim sreet art umjetnicima u Amsterdamu i od ove godine u Rotterdamu.

Dio njegovih jedinstvenih ostvarenja moći će se pogledati sve do 25. srpnja.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju