Priprema i kuhanje uskršnjeg ručka veliki je posao koji zahtijeva puno vremena i truda. No tijekom pripreme ručka najveći problem predstavlja gomilanje smeća i prljavog suđa zbog kojeg na čišćenje trošimo dvostruko više vremena nego što je potrebno. No postoje mali, ali učinkoviti trikovi uz koji 'svinjac' u kuhinji možete svesti na minimum


1. Raskrčite kuhinju

Bilo da se radi o perilici suđa, sudoperu ili radnoj površini, prije nego počnete s pripremom hrane, uklonite sve što možete. Ako vam je ostalo suđa, operite ga i osušite te spremite u ormariće.

Isto vrijedi i za radnu površinu koju bi trebali maksimalno osloboditi od zdjele za voće, aparata za kavu i sličnih nepotrebnih stvari. Prazan sudoper itekako će vam dobro doći, a čim više mjesta imate na radnoj površini to će kuhanje biti puno jednostavnije i lakše.

Bilo da se radi o perilici suđa, sudoperu ili radnoj površini, prije nego počnete s pripremom hrane, uklonite sve što možete


2. Napravite privremeno odlagalište smeća
Tijekom kuhanja radimo puno smeća, a kako ne bi trebali stalno juriti do koša za smeće i na putu iza sebe ostavljali mokre tragove i mrvice, napravite privremeno odlagalište smeća koja će vam uvijek biti na dohvat ruke.

Upotrijebite plastičnu zdjelu ili vrećicu, stavite je pored sebe na radnu površinu te u nju bacajte papiriće, ostatke od jaja, mesa i povrća te sve što vam više ne treba.

3. Upotrijebite zdjelice i tanjuriće
Svaki recept zahtijeva pripremu i rezuckanje namirnica poput luka, gljiva i povrća. Kako bi si olakšali početak kuhanja, narežite sve što vam zauzima istu površinu poput daske za rezanje.

Narezane namirnice potom stavite u zdjelice ili na tanjuriće za kavu, a dasku odmah operite, osušite i vratite na radnu površinu. Nakon što krenete s kuhanjem sve će vam biti pod rukom, a posudice je nakon korištenja samo potrebno isprati u toploj vodi.

Ako vam se nešto prolije po štednjaku, toplu površinu odmah to prebrišite jer ćete je poslije puno teže očistiti

4. Pripremite kupku za suđe
Sudoper ili veliku posudu napunite toplom vodom s nekoliko kapi deterdženta za suđe. Metlice od miksera, noževe, ribež, tanjuriće ili posudice od jaja i začina samo su neke od sitnica koje zauzimaju puno mjesta u kuhinji, a nisu masne te ih je potrebno samo isprati.

Nakon korištenja, ubacite ih u posudu s vodom te dok se luk ili povrće pirja isperite i stavite sušiti.

5. Brišite dok kuhate
Mrlje od jaja, ulja ili soka rajčice na štednjaku, ako se osuše postati će tvrdokorne. Za najjednostavnije čišćenje masnih mrlja pri ruci uvijek imajte krpicu za suđe. Ako vam se nešto prolije po štednjaku, toplu površinu odmah prebrišite jer ćete je poslije puno teže očistiti.

Isto vrijedi i za lonce i tave nakon kuhanja. Nakon što izvadite hranu i poslužite je gostima, posuđe odmah namočite s mješavinom vode i deterdženta te stavite u sudoper da se namače. Pranje suđa poslije ručka tako će vam biti puno lakše i brže.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju