Kultna "Birkinica" od krokodilske kože prodana je na dražbi u honkonškom Christie'su za vrtoglavih 380.000 dolara. Specifičnost tog modela torbe ''Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3" je u tome što Hermes godišnje proizvede samo jednu ili dvije takve Birkinice

Da je isplativije investirati u Hermesovu Birkin torbu nego u zlato ili dionice nedavno je pokazalo istraživanje online trgovine Baghunter, po kojoj je vrijednost luskuzne torbe u posljednjih 35 godina porasla 500 posto. U prilog tomu ide i informacija po kojoj je "Birkinica" od krokodilske kože s dijamantskim i zlatnim ukrasima nedavno na dražbi u honkonškom Christie'su prodana za vrtoglavih 380.000 dolara.

Hermes ove godine planira prestati s proizvodnjom tog skupocjenog modela torbe zbog upotrebe krokodilske kože u njezinoj izradi

Stopa rasta vrijednosti ove luksuzne ženske torbe, prozvane po engleskoj pjevačici i glumici Jane Birkin, brža je od onoga koje je zabilježilo zlato na američkom tržištu.

Himalaya Niloticus Crocodile diamond Birkin 3, jedan je od najpoželjnijih modela ove skupe torbe, a upravo jedan takav primjerak prodan je anonimnom kupcu u telefonskom nadmetanju na dražbi u Hong Kongu.

Prethodni rekord za drugi model Hermesove Birikin torbe prodan je prije godinu dana za 300.000 američkih dolara, također u Hong Kongu na dražbi koju je organizirala aukcijska kuća Christie's. Specifičnost torbe Himalaya Niloticus Crocodile Diamond Birkin 3 je u tomu što Hermes godišnje proizvede samo jednu ili dvije takve Birkinice.

No odnedavno se mogu čuti glasine da Hermes tijekom ove godine kani prestati s proizvodnjom ovog modela, zbog upotrebe krokodilske kože u njezinoj izradi. To bi moglo objasniti veliku zainteresiranost za nju kao i visoke cijene koje torba postiže na aukcijama.

Birkin torbe su zbog cijene postale statusni simbol, a stoje od 7.500 do 100.000 funta. No čak i oni koji je mogu kupiti, moraju se prijaviti na dugu listu čekanja, a od trenutka kada se prijave na red obično dođu za šest godina.

Kultna torba dizajnirana za 1984. za Jane Birkin nakon njezina slučajnog susreta u zrakoplovu sa Jean-Louisom Dumasom, tadašnjim predsjednikom Hermesa. Nakon što su Jane, tada mladoj majci, iz torbice ispale stvari koje je u njoj nosila, on je komentirao da bi trebala nositi torbu s džepovima, a pjevačica mu je odgovorila da hoće, čim Hermes počne izrađivati takve torbe. Ostalo je povijest. (Hina)

Pročitajte tekst i 6 kultnih torbi posvećenih ženama koje su ih inspirirale i proslavile.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju