Kupanje bebe može biti iznimno stresan posao za nove roditelje. Uz to neke bebe ne vole uranjanje u vodu što majkama i očevima zna izazvati mnoštvo problema. No uz ove savjete, kupanje će se pretvoriti u ugodnu rutinu za sve uključene


1. Izbjegavajte prečesto kupanje

Umivate li svoje dijete svako jutro i ako održavate higijenu nakon promjene pelene, nećete dolaziti u iskušenje bebu prati svaki dan. Stručnjaci sugeriraju da bebu kupate jednom do dvaput tjedno, jer prečesto izlaganje vodi može oštetiti njenu osjetljivu kožu, koja je do pet puta tanja od one odrasle osobe. Tijekom jutra bebe su budnije, pa će više uživati u vodenim aktivnostima, dok će večernje kupanje umiriti i uspavati vašu malu princezu ili princa.

2. Pranje sa spužvicom

Pranje bebe sa spužvicom pedijatri preporučuju sve do trenutka dok djetetu ne ispadne pupkovina – što može potrajati do tri tjedna nakon rođenja. U to vrijeme nije vam potrebna posebna kada za kupanje djeteta, već mališana možete oprati i na stolu za presvlačenje, uz odgovarajuću spužvicu, pliticu s vodom, ručnik i slično.

Kupanje bebe trebalo bi uključivati temperaturu vodu ne višu od 36 stupnjeva Celzija, a bebu ne smijete kupati dulje od deset minuta.

3. Organizirajte se
Beba u vodi može biti vrlo sklizava, pa je važno uvijek jednu ruku držati na njoj – točnije pod glavom mališana, a drugom uzimati druge predmeti po potrebi. Organizacija je stoga vrlo ključna. Nemojte uranjati dijete u vodu prije nego što na dohvat ruke ne stavite sve potrebne sitnice. Uza sebe imajte spužvicu za trljanje i ručnik za brisanje, te ponešto platnenih vatica kojima možete nježno prijeći preko kapka bebe s unutarnje strane prema vanjskom rubu.

4. Obična voda vs. nježni sapun
Za pranje bebe dovoljna je obična topla voda, a nježne sapune koristite samo ako je vaš mališan iznimno prljav, jer će njihovo korištenje isušiti osjetljivu bebinu kožu. Nježan šampon počnite upotrebljavati tek kada djetetu počne rasti gušća kosa.

Kod pranja posebnu pažnju usmjerite na predio vrata, iza ušiju, ispod pazuha, te na predjelu tijela preko kojeg ide pelena. Temperatura vode ne smije premašivati 36 stupnjeva Celzija, a duljina kupke ne biti duža od desetak minuta za dijete do prve godine života.

5. Držanje bebe u vodi
Nježan, ali siguran stisak bebe u vodi pomoći će joj da se osjeća ugodno i zaštićeno. Jednom rukom zaštitite glavu bebe, a drugom polako uronite bebu u vodu od nožica prema glavi. Rukom i dlanom poduprite bebinu glavu i torzo, obgrlite je oko leđa i čvrsto primite ispod pazuha. Kada perete bebina leđa i guzu, naslonite je prema naprijed na svoju ruku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju