Odjeća nikada nije bila dostupnija nego u vrijeme u kojem mi živimo, no to ima svoju cijenu koju plaća okoliš. Može li taj problem smanjiti kupnja rabljene odjeće?

Ako se usporedi 2000. godina s 2014., prema informacijama koje je iznio Bussinesinsider, ljudi kupuju čak 60 posto više odjeće. Dok je prije samo dva desetljeća svaka modna kuća izbacila po jednu novu kolekciju za svako godišnje doba, danas se to značajno povećalo.

No, velik dio artikala "brze mode" u sebi sadrži poliester, što je zapravo plastika. Proizvodnja poliestera oslobađa dva do tri puta više emisije ugljika od pamuka, a usto se poliester ne razgrađuje u oceanu.

Izvješće Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN) iz 2017. godine procjenjuje da je 35 posto sve mikroplastike – vrlo malih dijelova plastike koji se nikad ne razgrađuju – u ocean došlo baš tekstilom kao što je poliester, bilo njegovom proizvodnjom ili pranjem.

Usto, na odlagalištima smeća diljem svijeta čak 85 posto čini odjeća.

IPAK, NAZIRU SE PROMJENE

U posljednje vrijeme i naše se društvo počelo osvještavati kada je u pitanju odjeća koju nosimo. Neki high street lanci odjeće dostupni u Hrvatskoj imaju posebna mjesta u svojim trgovinama u koja se može odložiti rabljena odjeća, a u zamjenu se dobije određeni popust na novu kupnju.

Mnogi strani i domaći dizajneri okrenuli su barem dio svoje proizvodnje održivoj modi.

Osim fizičkih second hand trgovina u koje i sami možemo odnijeti svoju odjeću ili je ondje kupiti, postoji nekoliko hrvatskih specijaliziranih stranica koje su stvorene upravo radi prodaje i kupnje rabljene odjeće. Sve je i više grupa na društvenim mrežama u kojim se također može ponuditi svoja odjeća ili kupiti tuđa po vrlo povoljnim cijenama.

KUPUJU LI I PRODAJU ŽENE U HRVATSKOJ RABLJENU ODJEĆU?

Iako je prije nekoliko godina kod nas tek zaživio pokret second hand trgovina, čini se da se danas polako razbija stigma oko toga da je ta odjeća loša, prljava i li manje vrijedna.

S tim su se susrele i naše čitateljice. Porazgovarali smo s nekoliko njih, a svaka je imala svoje razloge zašto je počela kupovati ili prodavati rabljenu odjeću.

DOBRO JE DOŠAO DŽEPARAC ZA STUDENTSKI BUDŽET...

Anita, 29

Kada se pred nekoliko godina kod nas otvorila stranica Moje krpice, koja je namijenjena prodaji i kupnji rabljene odjeće, čula sam za to od prijateljice. Tada sam još bila na studiju ekonomije, a kao studentici svaka kuna dobro mi je došla. Pročešljala sam svoj ormar i u studentskom domu i kod kuće te shvatila da neke stvari nisam jako dugo nosila.

Čak 85 posto smeća na odlagalištima diljem svijeta čini odjeća.

Odlučila sam ih prodati i tim novcima uplatiti neki jednodnevni izlet s cimericom i slično. U zadnje vrijeme sam primijetila da se stvara i sve više grupa na društvenim mrežama u kojima se može prodati i kupiti rabljena odjeća.

No meni su nekako draže specijalizirane stranice za to jer se tamo može ostaviti povratna informacija o prodavaču pa znate ako mu možete vjerovati jer je, dakako, bilo i negativnih iskustva.

...KAO I ZA UŠTEDU PRILIKOM KUPOVANJA TRUDNIČKE ODJEĆE

Nikolina, 32

Od prijateljica koje su rodile prije mene puno sam slušala o tome kako se ne isplati trošiti velike novce na trudničku odjeću. Računala sam i na to da će mi one proslijediti svoju, no kako sam nosila blizance, u posljednjem tromjesečju čak mi ni njihova odjeća nije odgovarala.

I onda sam slučajno na društvenim mrežama naišla na grupu Buvljak odjeće u kojoj se, igrom slučaja, od nekoliko žena mogla prodati i kupiti odjeća velikih brojeva. Nekoliko takvih košulja i haljina dušu je dalo za moj kraj trudnoće. Nakon što sam rodila i bebice su malo porasle, sve sam proslijedila dalje i tako, nadam se, nekome pomogla.

VELIKI GUBITAK KILOGRAMA SA SOBOM NOSI I PROMJENU U ORMARU

Tamara, 45

Otkada pamtim, borila sam se s dvadesetak kilograma viška. Odlazak u trgovine i isprobavanje odjeće bilo mi je noćna mora. Sve što je bilo u trendu na meni je izgledalo grozno. To me onda opet rastužilo i razočaralo pa sam, kada bih došla doma, opet jela i tako u krug. No prije pet godina član moje obitelji doživio je infarkt, a bio je pretio. To me pogodilo kao strijela.

I onda je krenuo moj put vježbanja i zdrave prehrane. Bilo je uspona i padova, no tijelo mi se počelo mijenjati do neprepoznatljivosti. Najviše me veselilo kada sam nakon skidanja 20 kilograma mogla ući u trgovinu i probati sve što sam htjela. No brzo sam shvatila da je kupnja potpuno nove garderobe jako skupa pa sam počela istraživati stranice na kojima mogu naći polovnu odjeću. Našla sam majice i hlače već od 50 kuna nadalje. S vremenom je to postao moj najdraži način kupnje, na primjer na stranici Moje krpice i moj ormar.

U TEŠKIM VREMENIMA PRODAJA MOŽE BITI KORAK U PRAVOM SMJERU

Adrijana, 34

Prije nekoliko godina moja je obitelj zapala u velike financijske probleme. Ni ja nisam radila duže vrijeme, a računi su se gomilali. Iz onih nekih boljih vremena u ormaru sam imala markiranu odjeću, no kada sam je gledala, shvatila sam da to što ona stoji u ormaru neće pomoću baš ni u čemu. Nije bilo druge nego da je pokušam prodati na stranici Moje krpice, a stavila sam oglase i u besplatne oglasnike. I da, nije bilo ugodno prodavati odjeću za djeličak novca koji sam ja nekada dala za nju.

Ali to je iskustvo zapravo izvuklo brojne pozitivne promjene. Danas mi je financijska situacija bolja, no više ne trošim na odjeću kao nekada. Radije uštedim pa kupim jedan kvalitetniji komad nego deset jeftinih, a često pogledam i što se nudi u grupama za prodaju odjeće na društvenim mrežama, na primjer u Prodajem, kupujem, poklanjam.

Naime, vrlo se često dogodi da su žene nešto naručivale iz inozemnih internetskih trgovina, pa nisu dobro odabrale veličinu. Onda im se ne isplati slati to natrag, nego je jednostavnije prodati je, pa da barem vrate dio novca. Baš sam na taj način već nekoliko puta kupila odjeću koja je na sebi još imala etiketu.

... A KADA ZNAMO KAKO ODJEĆA UTJEČE NA OKOLIŠ, RABLJENA ODJEĆA JE OČITIJI IZBOR

Mateja, 25

Završila sam studij održivog razvoja na kojem sam naučila mnogo o ljudskom utjecaju na okoliš. Istovremeno sam počela u slobodno vrijeme pratiti sve više stranih youtubera koji su govorili o minimalizmu i smanjenju garderobe, te sam shvatila da mi zaista ne treba prepun ormar odjeće.

Pogledala sam i dokumentarac koji je govorio o tome koliko se energije troši prilikom izrade odjeće, a o zagađenju da ni ne govorimo. I onda sam se bacila u rješavanje viška odjeće. Pitala sam se koju odjeću već jako dugo nisam nosila, koju sam na neki način prerasla ili koju sam kupila u afektu, a da mi se zapravo ni ne sviđa.

Kupnja i prodaja rabljene odjeće postala je dio i hrvatskih navika.

Nakon cijelog procesa, napunila sam dvije velike vreće. Jednu sam odnijela u reciklažno dvorište jer je u njoj bila odjeća koju se baš i ne može nositi, a ono što je bilo kao novo, nešto čak i s etiketom, prodala sam na internetu. Kad danas trebam, na primjer, neku haljinu za neku svečanost, uvijek prvo gledam mogu li naći nešto rabljeno, na primjer na Marketplaceu na Facebooku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju