Učenici državnih škola u New Delhiju od ponedjeljka će učiti kako biti sretan u sklopu "kurikuluma sreće", koji je osmislio Dalaj lama.

 

U novoj inicijativi koja se fokusira na "holističku edukaciju" sudjelovat će 800.000 učenika, od predškolske dobi do tinejdžera, u više od tisuću škola.

Indija je jedina država koja može spojiti moderno obrazovanje i drevno indijsko znanje, poručio je vođa tibetanskih budista i dobitnik Nobelove nagrade za mir, prenijeli su organizatori.

Učenici državnih škola u New Delhiju od ponedjeljka će učiti kako biti sretan u sklopu 'kurikuluma sreće' koji je osmislio Dalaj lama

To je potrebno kako bi se nosili s destruktivnim emocijama u svijetu. Stoga ono što kreće u školama u Delhiju može imati utjecaja na cijeli svijet, dodao je Dalaj lama.

Kurikulum se fokusira na dnevno vježbanje mindfulnessa (usredotočena svjesnost) ili meditacije, moralnih učenja, mentalnih vježbi i aktivnosti kojima je cilj naučiti učenike kako biti dobra ljudska bića, rekao je predstavnik gradskih vlasti Manish Sisodia.

Fokus će biti na mentalnom zdravlju, karakteru i otpornosti, dodao je Sisodia upozorivši na zabrinjavajuću pojavu da "se razina sreće i zdravlja smanjuju, dok razine stresa, tjeskobe i depresije rastu".

Delhi nije prvo mjesto u Indiji u kojem se država uključila u inicijative širenja sreće. Vlada je 2016. u središnjoj pokrajini Madhya Pradesh uspostavila "odjel za sreću", koji radi na sreći lokalnih stanovnika. Ta je inicijativa objavila da ju je inspirirao susjedni Butan, koji od 70-ih godina mjeri sreću svojim indikatorom GNH. Pročitajte i 5 savjeta najsretnijeg čovjeka na svijetu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju