Teoretski, ništa ne može zamijeniti tj. nadomjestiti vježbanje - osim kurkume. Ako ovaj moćan začin još niste uvrstili na svoj jelovnik, možda ćete to napraviti kada saznate kakav nevjerojatan učinak ima na naše zdravlje


Veliki broj medicinskih istraživanja odavno je utvrdio izvanredna kardioprotektivna svojstva kurkume, a studija objavljena u dnevniku 'Nutrition Research' otkrila je da je kurkumin, primarni polifenol u kurkumi, u poboljšanju vaskularne funkcije jednako učinkovit kao i umjerena aerobna tjelovježba.

Aerobnom tjelovježbom smatra se ona izvedena u srednjem intenzitetu tijekom vremenski duljeg perioda, a u to spada i vožnja bicikla (pravog ili kućnog), brzo hodanje, aerobik, lagano trčanje ili trčanje na traci te vježbanje na svim kardio spravama.

'Nakon završetka ispitivanja ustanovljeno je da redovito uzimanje kurkume baš kao i redovito aerobno vježbanje poboljšava endotel, a magnituda poboljšanja bila je jednaka u obje skupine ispitanica.'

U osmotjednom istraživanju sudjelovale su isključivo žene koje su podijeljene u grupe. Stručnjaci su prije početka ispitivanja utvrdili kakvo je stanje njihovog vaskularnog sustava, a fokusirali su se na endotel - tanki sloj stanica na površini krvnih žila koji je važan indikator arterijskog elasticiteta i funkcije vaskularnog sustava.

Jedna grupa ispitanica svaki je tjedan minimalno 4 puta imala jednosatni trening aerobnih vježbi pod stručnim nadzorom dok ispitanice u drugoj grupi nisu vježbale i svaki dan su konzumirale 150 miligrama ekstrakta kurkume.

Nakon završetka ispitivanja ustanovljeno je da redovito uzimanje kurkume baš kao i redovito aerobno vježbanje poboljšava endotel. Magnituda poboljšanja bila je jednaka u obje skupine ispitanica što znači da bi se upravo kurkuma u budućnosti mogla koristiti kao sredstvo za sprječavanje pada fukncije vaskularnog sustava.

Naravno, stručnjaci upozoravaju kako se vježbanje nikada ne smije zamijeniti s nekim 'suplementom' – trebamo u svakodnevnu rutinu uključiti i vježbanje i kurkumu jer će tako učinak na zdravlje biti jači i dugotrajniji.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju