Čupava pita s trešnjama
Čupava pita s trešnjama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Čupava pita s trešnjama: Recept za desert koji osvaja ljubitelje voćnih kolača

30-05-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Volite li kolače s trešnjama? Ako se svrstavate u ljubitelje takvih slastica, onda morate pripremiti i starinsku pitu s trešnjama. Klasično prhko tijesto u kombinaciji sa slatkim i sočnim trešnjama sigurno vas neće razočarati. Recept za taj desert pronađite u nastavku.

U nastavku možete pronaći recept. 

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Pita s trešnjama - sastojci:

  • 30 dag glatkog brašna
  • 15 dag maslaca
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • 1 manje jaje
  • 5 dag šećera
  • 30 dag očišćenih i raspolovljenih trešanja

Pita s trešnjama - priprema:

  1. Trešnje operite, raspolovite i izvadite im koštice. S obzirom na to da su same po sebi dovoljno slatke, ne trebate im dodavati šećer, ali ako ipak volite da vam nadjev bude slađi, ubacite u očišćene trešnje 1 veliku žlicu šećera.
  2. Pomiješajte brašno sa šećerom. Hladni maslac narežite na manje kockice, ubacite ga u brašno i zatim prstima brzo razmrvite na veličinu krušnih mrvica. Brašno i maslac također možete staviti u multipraktik ili sjeckalicu pa ih tako obraditi. Ubacite jaje i kiselo vrhnje te umijesite tijesto u glatku kuglu. Podijelite je na dva dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Jednu polovicu stavite u hladnjak na sat vremena, a drugu polovicu u zamrzivač.
  3. Nakon sat vremena izvadite polovicu tijesta koju ste stavili u hladnjak i uključite pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Razvaljajte tijesto na površini koju ste prethodno posuli brašnom, a zatim ga uz pomoć valjka prebacite u kalup. Tijesto malo utisnite u kalup pa ga izbodite vilicom kako se ne bi dizalo tijekom pečenja. Stavite ga u pećnicu i pecite 15-ak minuta, sve dok ne dobije lijepu žutu boju.
  4. Izvadite tijesto iz pećnice i po njemu rasporedite očišćene trešnje. Zatim iz zamrzivača uzmite drugi dio tijesta te ga naribajte po trešnjama. Potom kalup vratite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite između 20 i 30 minuta, tj. sve dok tijesto na površini ne dobije tamniju zlatnožutu boju.

Dobar tek!

Ako tražite još ideja za slasne pite, jednostavne kolače i kremaste torte inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Inspirirajte se ostalim receptima s trešnjama:

Biskvit s trešnjama Kolač na čaše: Recept za brzi biskvit s trešnjama koji nikome nikad nije propao Clafoutis, francuski kolač od trešanja Ne može lakše: Recept za omiljen francuski kolač s trešnjama Brownie s trešnjama i sirom (ilustrativna fotografija) Čokolada, trešnje i sir: Recept za fini kolač koji se tako lako priprema Brzi cheesecake u čaši Cheesecake s jagodama bez pečenja gotov za 10 minuta Brownie s trešnjama i sirom (ilustrativna fotografija) Čokolada, trešnje i sir: Recept za fini kolač koji se tako lako priprema Tiramisu s jagodama Tiramisu s jagodama: Brzi recept za proljetnu varijantu omiljenog kolača

Dobar tek!

 

Pročitaj još
Pročitaj još