Najpopularnija metoda današnjice u uklanjanju nepravilnosti na licu i tijelu zasigurno jest laser. Mrske dlačice, ožiljci od akni, mrljice i bore samo su neki od kožnih problema zbog kojih se osjećamo loše i koji utječu na naše samopouzdanje, a koje ovaj uređaj može riješiti kao od šale.

Galerija +0 Prije i poslije tretmana laserom LUMENIS M22

Ipak, tretmanima se treba pristupati s oprezom jer nije svako vrijeme najbolje vrijeme za njihovu provedbu. Kako dolazi do pojave nepravilnosti na licu te koji tretman čemu služi i kada bismo ga trebali obaviti, objasnila nam je dermatovenerologica dr. Valentina Vučićević iz Croatia Poliklinike, koja trenutno radi na jednom od najboljih laserskih uređaja u Hrvatskoj.

Kao zemlja s prekrasnim plažama i morem, izležavanje na suncu jedno je od omiljenih aktivnosti brojnih Hrvatica tijekom ljeta. No ono često dolazi i s posljedicama, i to u obliku mrljica na licu i ubrzanog starenja kože. Upravo zato nakon ljeta mnogi odlaze dermatologu kako bi što prije počeli s tretmanima koji bi ih riješili kožnih nepravilnosti.

„Hiperpigmentacija se javlja nakon izlaganja UV svjetlu jer UV svjetlo potiče sintezu melanina u stanicama kože. Nakon pojačane proizvodnje melanina, melanin se odlaže u kožu, a mi to vidimo kao smeđe flekice. Sitne borice, linije na licu nastaju, također, zbog utjecaja svjetla i uslijed starenja kože. Isto tako i pušenje može potencirati stvaranje bora. Dolazi, zapravo, do gubitka kolagena i elastina te gubitka hijaluronske kiseline. Posljedice su smanjena napetost i elastičnost kože, obješenost kože lica i mi to vidimo kao bore“, rekla je dr. Valentina Vučićević.


„S tretmanima lica je najbolje krenuti kada prođe najmanje četiri tjedna od zadnjeg dugotrajnijeg izlaganja sunčevu svjetlu. Treba obaviti nekoliko tretmana svaka tri do četiri tjedna u prosjeku kako bi vidjeli njihov učinak. U konzultaciji sa specijalistom potrebno je odrediti koliko dugo je nužna pošteda od: izlaganja UV zrakama, bilo suncu ili u solariju, saune ili pak intenzivnijih sportskih aktivnosti. Svakako je najvažniji inicijalni pregled na kojem će se utvrditi jeste li kandidat i za kakav tretman, što naravno, ovisi o općem zdravstvenom stanju, eventualnim dijagnozama i lijekovima koje uzimate, kako bi se izbjegle neželjene nuspojave.“, rekla je dr. Vučićević.

Kako problemi s kožom često dolaze u paru, željet ćemo se istovremeno riješiti i hiperpigmentacije i finih linija na licu, pa možda čak i dlačica. No to obično iziskuje mnogo vremena i posjeta raznim poliklinikama i kozmetičkim salonima jer svaka nepravilnost zahtjeva svoj uređaj. Ipak, u Croatia Poliklinici to nije slučaj. Dermatovenerologica Vučićević radi na modernom laserskom uređaju koji sadrži tri modula, a koje ona može tijekom rada izmjenjivati.

LUMENIS M22 laser je poseban jer je višenamjenski, multitehnološki sistem s tri modula, što nam omogućuje tretiranje raznih promjena na koži. To su vaskularne promjene, hiperpigmentacije, ožiljci, strije, rozaceja, čak i uklanjanje dlačica i u tome je on poseban. Jedan modul je IPL za uklanjanje dlačica, smanjenje crvenila, diskromije, drugi modul je Multi-Spot Nd:YAG laser za kapilare i hemangiome, a treći modul je frakcijski laser ResurFX –Erbium glass za bore, ožiljke, strije i hiperpigmentacije. To su ta tri modula istog aparata koje je moguće mijenjati tijekom rada za postizanje najidealnijeg učinka za pojedini problem koji tretiramo.“, rekla je dr.Vučićević.


I dok danas postoje razni IPL uređaji za kućnu upotrebu, LUMENIS M22 IPL je mnogo snažniji uređaj čija se upotreba preporučljivo primjenjuje isključivo u dermatološkoj ordinaciji pod nadzorom specijalista, jer, ne zaboravimo, ovo je tek jedan od modula ovog kompleksnog laserskog uređaja.

„IPL je intenzivno pulsno svjetlo koje radi fotooštećenja na principu fototermolize mekih tkiva. To je vrlo intenzivno svjetlo koje jako oštećuje vid i zato ga ne smijete ni slučajno koristiti bez zaštitnih naočala. Ciljne kromofore su kod IPL-a melanin i hemoglobin i on termički grije ciljnu kromoforu, a da ne ošteti okolnu kožu. Ako djelujemo na smeđi pigment, izazivamo oštećenje, ljuštenje kože i kako je pigment u površini kože, on se ljuštenjem gubi.

Svaki od modula radi na drugačiji način i ciljano djeluje na različite kožne probleme. No svakome se treba pristupati s dozom opreza i zato se prije svakog tretmana radi probni test na koži kako bi se vidjelo s kolikom jačinom energije će se područje tretirati.

Nakon tretmana stvara se crvenilo, a kod onih s osjetljivijom kožom lagani edem odnosno otok kože, pa čak i sutradan možemo vidjeti crvenilo ovisno o osjetljivosti kože. Koža može biti osjetljivija negoli mi mislimo i zato napravimo test probu na samo jednom djelu kože, primjerice ispred uha ili na vratu i pričekamo 15 minuta da vidimo kako će koža odgovoriti. Taj test nam pokazuje kako koža reagira na energiju te hoćemo li povećati toplinsku energiju ili ćemo je smanjiti“, rekla je doktorica Vučićević.


Svaka osoba i svaka koža je priča za sebe, pa je tako i samo trajanje tretmana individualno.

„Trajanje tretmana ovisi o veličini regije koje tretiramo, pa tako tretman lica traje otprilike 15 do 20 minuta. Neki tretmani lica traju oko 45 minuta ako osoba ima osjetljivu kožu jer radimo pauze hlađenja između tretiranja kože. Neki laseri stvaraju više nelagode kod tretmana, ali i tu postoji rješenje. Trideset minuta prije tretmana, aplicira se anestetska krema na područje koje ćemo tretirati.
U razgovoru s klijentom važno je utvrditi koja su očekivanja od tretmana i prema tome odlučujemo o najprikladnijoj metodi koju ćemo primijeniti. To može biti naš IPL, Nd:YAG laser ili ResurFX.“, objasnila je dr.Valentina Vučićević.

Jesen je već odavno pokucala na vrata, a s njom i hladnije razdoblje godine koje je idealno baš za tretmane laserom. U Croatia Poliklinici ćemo sve moći obaviti na jednom mjestu te ćemo uz njihovu pomoć biti korak bliže prekrasnoj koži lica na kojoj će nam zavidjeti i mlađe generacije.

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Croatia Poliklinika po najvišim profesionalnim standardima.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju