22. ožujka u Katoličkom kalendaru upisano je ime Lea. Koje je značenje toga divnog ženskog imena i kakve su osobe koje ga nose, provjerite u nastavku.

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – 'lav') ime Lea znači 'lavica', dok se u prenesenom značenju odnosi na 'osobe koje su hrabre i neustrašive', 'one žene koje su borbene', 'jake ili vrlo uporne osobe', 'one koje imaju veliko ili lavlje srce', 'one koje ne odustaju i koje su jako plemenite i požrtvovne', 'osobe koje su prave kraljice' (u smislu osobnosti i karaktera). Porijeklo imena je latinsko, ali je preuzeto iz grčkog jezika s istim značenjem – lav odnosno lavica.

Iako mnogima zvuči kao kratko pomodno ime te se tumači kao ženska izvedenica muškog imena Leonardo, Leon i Leo, Lea je zapravo prastaro ime. Naime, ima biblijsko podrijetlo i javlja se u Knjizi postanka kao Jakovljeva prva žena i Rahelina starija sestra.

Iz biblijske priče prema kojoj se Jakov želio oženiti Rahelom u koju se zaljubio, ali se na prevaru njezina oca prvo morao oženiti Leom, te je ona takoreći odigrala drugu violinu svojoj ljepšoj sestri Raheli, Lea je poštovana kao simbol poniznosti i skromnosti.

Josipa Kakve su žene koje nose ime Josipa?

Vedrana Kakve su osobe koje nose ime Vedrana?

U engleskom jeziku koristi se oblik Leah. Nizozemci, Francuzi, Nijemci, Skandinavci i Slaveni koriste Leu bez "h" na kraju.

Poznate ženske osobe koje nose ovo ime su hrvatska dječja zvijezda Lea Deutsch, glumice Lea Michele i Lea Thompson, a ne zaboravimo i kultni lik princeze Leije iz "Ratova zvijezda".

Vesna Kakve su osobe koje nose ime Vesna?

Patricija Kakve su osobe koje nose ime Patricija?

Ines Kakve su osobe koje nose ime Ines?

Jadranka Kakve su osobe koje nose ime Jadranka?

Sandra Kakve su žene koje nose ime Sandra?

Valentina Kakve su osobe koje nose ime Valentina?

Sunčica Kakve su osobe koje nose ime Sunčica?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju