Na drugi dan proljeća, 22. ožujka, imendan slave Lee, a to je jedno od najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj.

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – 'lav'), ime Lea znači 'lavica', dok se u prenesenom značenju odnosi na 'osobe koje su hrabre i neustrašive', 'one žene koje su borbene', 'jake ili vrlo uporne osobe', 'one koje imaju veliko ili lavlje srce', 'one koje ne odustaju i koje su jako plemenite i požrtvovne', 'osobe koje su prave kraljice' (u smislu osobnosti i karaktera). Porijeklo imena je latinsko, ali je preuzeto iz grčkog jezika s istim značenjem – lav odnosno lavica.

Na drugi dan proljeća 22. ožujka imendan slave Lee

Iako mnogima zvuči kao kratko pomodno ime te ga se tumači kao žensku izvedenicu muškog imena Leonardo, Leon i Leo, Lea je zapravo prastaro ime. Naime, ovo ime ima biblijsko podrijetlo i javlja se u knjizi Postanka kao Jakovova prva žena te Rahelina starija sestra.

Iz biblijske priče prema kojoj se Jakov želio oženiti s Rahelom u koju se zaljubio, ali se na prevaru njezina oca prvo morao oženiti s Leom te je Lea takoreći odigrala "drugu violinu" svojoj ljepšoj sestri Raheli, Lea je poštovana kao simbol poniznosti i skromnosti.

Josipa Kakve su žene koje nose ime Josipa?

Vedrana Vrijedne, pozitivne i odgovorne: Kakve su žene koje nose ime Vedrana?

U engleskom jeziku koristi se oblik Leah. Nizozemci, Francuzi, Nijemci, Skandinavci i Slaveni koriste Leu bez "h" na kraju.

Poznate ženske osobe koje nose ovo ime su hrvatska dječja zvijezda Lea Deutsch, glumice Lea Michele i Lea Thompson, a ne zaboravimo i kultni lik princeze Leije iz "Ratova zvijezda".

Vesna Kakve su osobe koje nose ime Vesna?

Patricija Kakve su osobe koje nose ime Patricija?

Ines Snalažljive, duhovite, znatiželjne... Kakve su osobe koje nose ime Ines?

Jadranka Kakve su osobe koje nose ime Jadranka?

Sandra Kakve su žene koje nose ime Sandra?

Valentina Zbog čega je ime Valentina posebno?

Sunčana Kakve su osobe koje nose ime Sunčana?

Sretan imendan! 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju