Na drugi dan proljeća 22. ožujka imendan slave Lee, a to je jedno od najpopularnijih imena za djevojčice u Hrvatskoj.

U doslovnom prijevodu s latinskog jezika (leo – lav), ime Lea znači lavica, dok se u prenesenom značenju odnosi na 'osobe koje su hrabre i neustrašive', 'one žene koje su borbene', 'jake ili vrlo uporne osobe', 'one koje imaju veliko ili lavlje srce', “one koje ne odustaju i koje su jako plemenite i požrtvovne', 'osobe koje su prave kraljice' (u smislu osobnosti i karaktera). Porijeklo imena je latinsko, ali je preuzeto iz grčkog jezika s istim značenjem – lav, odnosno lavica.

Na drugi dan proljeća 22. ožujka imendan slave Lee

Iako mnogima zvuči kao kratko pomodno ime te ga se tumači kao žensku izvedenicu muškog imena Leonardo, Leon i Leo, Lea je zapravo prastaro ime. Naime, ovo ime ima biblijsko podrijetlo i javlja se u knjizi Postanka kao Jakovova prva žena te Rahelina starija sestra.

Iz biblijske priče prema kojoj se Jakov želio oženiti s Rahelom u koju se zaljubio, ali se na prevaru njezinog oca prvo morao oženiti s Leom te je Lea takoreći odigrala "drugu violinu" svojoj ljepšoj sestri Raheli, Lea je poštovana kao simbol poniznosti i skromnosti.

Josipe slave imendan 19. ožujka Pozitivne, elokventne i društvene: Kakve su žene koje nose ime Josipa?

Vedrana Vrijedne, pozitivne i odgovorne: Kakve su žene koje nose ime Vedrana?

U engleskom jeziku koristi se oblik Leah. Nizozemci, Francuzi, Nijemci, Skandinavci i Slaveni koriste Leu bez "h" na kraju.

Poznate ženske osobe koje nose ovo ime su hrvatska dječja zvijezda Lea Deutsch, glumice Lea Michele i Lea Thompson, a ne zaboravimo i kultni lik princeze Lee iz "Ratova zvijezda".

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju