Mama Mirta obratila se našoj redakciji nezadovoljna lekcijom u udžbeniku iz engleskog jezika za učenike prvog razreda osnovne škole. Smatra da se u lekciji promovira nezdravi način života što smatra potpuno neprihvatljivim

Lekcija pod imenom 'Yummie' ('Fino') u udžbeniku engleskog jezika 'Dip in 1' za učenike prvih razreda osnovne škole izazvala je ljutnju mame Mirte. Naime, smatra da se u lekciji promovira nezdrava hrana što smatra potpuno neprihvatljivim.

'Ta lekcija veliča kao ukusnu, da ne kažem promovira, nezdravu hranu (na slici su cola, hamburgeri, kobasice, industrijski sok) za koju je čak službena preporuka Ministarstva zdravlja iz 2013. da se izbjegava. Osobno sam šokirana tim sadržajem u doba kad su ljudi sve svjesniji utjecaja hrane na zdravlje, rast i razvoj. Tu bi lekciju trebalo ukloniti ili zamijeniti nekom drugom'
, smatra Mirta.

Mama Mirta nezadovoljna je lekcijom u udžbeniku iz engleskog jezika za učenike prvog razreda osnovne škole jer smatra da promovira nezdravu hranu

Na slici iz knjige prikazan je piknik na travi kojeg čini navedena nezdrava hrana, a lekciju čini i pjesmica koja govori o tome da su hamburger, pizza i puding fini i da super mirišu. Komentar na spornu lekciju potražili smo kod izdavača Školske knjige.

'Cilj lekcije ni na koji način nije promoviranje nezdrave hrane. Cilj lekcije su jezično slični izrazi za hranu koji se koriste u hrvatskom jeziku, odnosno koji na engleskom i hrvatskom zvuče slično, što je slučaj s riječima hamburger, pizza, hot dog, puding i banana koja se također nalazi na slici. A banana je zdrava hrana kao i puding pripremljen na zdrav način'
, kaže Sanja Ivoš, urednica za engleski jezik u Školskoj knjizi. U priručnicima za učitelje, nastavlja Ivoš, stoji i naputak na koji se ova lekcija može djeci dodatno protumačiti. Pogledajte i lekciju iz engleskog jezika za 2. razred osnovne škole koja je zabrinula mnoge roditelje.

'Učiteljima se savjetuje da djeci objasne da riječ o hrani koju nije dobro jesti često, a također i da djeci daju zadatak da na slici pronađu koja je hrana zdrava, a to bi, naravno, bila banana', ističe te dodaje da se udžbenik 'Dip in 1' autorice Biserke Džebe u našem školstvu koristi najmanje deset godina.

Kakvu bi hranu djeca u školama trebala jesti objašnjeno je u dokumentu 'Nacionalne smjernice za prehranu učenika u osnovnim školama' koji je prije tri godine izdalo Ministarstvo zdravlja.

Smatrate li da lekcija 'Yummie' promovira nezdravu hranu?

glasova:

Kao preporučene vrste hrane i jela u planiranju dnevnih i tjednih jelovnika za učenike navodi se:

- mlijeko i mliječni proizvodi
- meso, mesne prerađevine, riba i jaja
- mahunarke i orašasti plodovi
- žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir
- voće
- povrće
- mast i hrana s velikim udjelom masti
- kolači, kompoti, marmelade/džemovi, med, sladoled i ostale slastice poput pudinga (prednost dati pudinzima pripremljenim s manjim dodatkom šećera, a mogu se pripremati s dodatkom svježeg i suhog voća, orašastih plodova i sjemenki)
- začini
- voda i napitci na osnovi vode

Hrana koju djeca u školi trebaju rijetko konzumirati (do dva puta mjesečno) ili izbjegavati je:

- pekarski i slastičarski proizvodi, industrijski deserti
- gazirana ili negazirana slatka pića
- mesni, krem/čokoladni namazi, tvrdi margarin
- hrana s velikim udjelom masti i hrana koja sadrži pretežno zasićene i trans masne kiseline
- mesni proizvodi (proizvode kod kojih je struktura homogena radi mljevenja (pašteta, hrenovke, mesni naresci i sl.)
- instant juhe i jušni koncentrati te slični koncentrirani proizvodi

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju