Joaquin Phoenix je jedan od najtalentiranijih glumaca svoje generacije, ali i jedan od najprivatnijih osoba u Hollywoodu. I dok se o njegovim glumačkim uspjesima često priča u superlativima, a pogotovo o njegovoj posljednjoj ulozi Jokera u istoimenom filmu Todda Phillipsa, većina ne zna mnogo stvari o njegovom privatnom životu.

Galerija Joaquin Phoenix u Jokeru Joaquin Phoenix - 2 Joaquin Phoenix - 1 +2 Joaquin Phoenix - 4

Joaquin Rafael Phoenix se rodio 28. listopada 1974. godine u San Juanu u Portoriku u netipičnoj obitelji slobodna duha. Naime, njegova majka Aryln i otac John Lee Bottom su se sedamdesetih godina prošlog stoljeća pridružili ozloglašenom kultu po imenu Children of God (Djeca boga).

Iako se ova organizacija isprva prikazivala kao zajednica duhovnih i dobrih ljudi, kasnije se otkrilo da je riječ o kultu koji je poticao seksualne radnje među malom djecom.

DJECA BOGA
Joaquinovi roditelji to dakako nisu znali te su preuzeli ulogu misionara koji su zajedno sa svojom mališanima širili poruke Djece boga po Latinskoj Americi. Putovali su bez prebijenog novčića te se oslanjali na ljubaznost stranaca. S obzirom da nikada nisu znali gdje će prespavati i hoće li imati štogod za jesti, Joaquin i njegova braća i sestre bili su prisiljeni prositi.

Joaquin Phoenix - 1 Joaquin Phoenix (Foto: Getty Images)

Ne samo da se u najranijem djetinjstvu nosio s velikim siromaštvom, Joaquin se osjećao i vrlo čudno jer je imao jedino “normalno” ime među svojom braćom i sestrama. Smatrao je da ne može konkurirati bratu Riveru (Rijeka), te sestrama Rain (Kiša), Summer (Ljeto) i Liberty (Sloboda) pa si je dodijelio nadimak Leaf (List).

Joaquin je bio i prvi u obitelji koji je odbijao jesti hranu životinjskog porijekla, a s vremenom se cijela obitelj preobratila na veganstvo.

Od najranijeg djetinjstva imao sam alergiju prema neozbiljnim besmislenim stvarima za djecu. Ne znam zašto. Vjerojatno postoji neko Freudovsko objašnjenje, otkrio je glumac u intervjuu za Vanity Fair.

TVORNICA SNOVA
Joaquin i njegova obitelj naprasno su napustili Djecu boga kada su se počeli otkrivati gnjusni detalji o poslovanju ovoga kulta. Što se Joaquinu, njegovom bratu i sestrama dogodilo dok su bili njihovi članovi, nikad nije otkriveno. Obitelj se preselila u Kaliforniju te su započeli novi život. Odbacili su prezime Bottom te si uz ime dopisali Phoenix po mitskoj ptici koja se uzdiže iz pepela.

Aryln Phoenix se zaposlila kao tajnica u američkom televizijskoj kući NBC te je počela voditi svoju djecu na audicije. Iako je isprva najviša uspjeha u glumačkom poslu imao brat River, s vremenom se i Joaquin počeo pojavljivati u manjim projektima.

Zablistao je pak 1989. godine u filmu “Roditelji” Rona Howarda gdje je glumio nedruštvenog tinejdžera, a Young Artist Association ga je nominirao za najboljeg mladog glumca u glavnoj ulozi.

I baš kad su mu holivudski studiji počeli kucati na vrata, mladi Joaquin se odlučio privremeno povući iz biznisa te se preselio u Meksiko. Što je točno radio u ovoj sjevernoameričkoj državi, velika je nepoznanica.

Joaquin Phoenix - 2 Joaquin Phoenix s mamom i sestrom (Foto: Getty Images)

VELIKA TRAGEDIJA U OBITELJI PHOENIX

Velika tragedija obitelj je zadesila tek tri dana nakon Joaqiunova 19. rođendana – njegov brat River preminuo je uslijed predoziranja heroinom i kokainom u popularnom losanđeleskom noćnom klubu Viper Room. Upravo je Joaquin bio taj koji je nazvao hitnu službu i pokušao mu spasiti život. No za Rivera više nije bilo pomoći.

Mnogi pretpostavljaju da je ovo traumatično iskustvo ponovo proživio na velikom platnu kad je tumačio Johnnyja Casha u biografskom filmu "Hod po rubu“ 2005. godine. Naime, američki country glazbenik je također u ranoj dobio ostao bez svojeg brata Johna o čemu se djelomično govori u filmu.

S Johnnyjem Cashm dijelio je i ovisnost o alkoholu, od koje se liječio u rehabilitacijskoj klinici neposredno nakon završetka filma.

Tek sam nakon filma postao svjestan svojeg problema s alkoholom. Iako nisam pio svakoga dana, alkohol je bio moj izbor protiv dosade, priznao je glumac u intervjuu za Time Out magazin.

Protiv ovisnosti o cigaretama još uvijek se bori, a nikada se neće odreći Converse tenisica koje nosi čak i na crveni tepih.

Joaquin Phoenix u Gladijatoru Prvu nominaciju za Oscara osvojio je nastupom u filmu Gladijator (Foto: Guliver / Coverimages)

OVISNOST O ALKOHOLU I OSKARI
Veliki uspjeh Hoda po rubu, kao i druga nominacija za nagradu Oscar (prvu je ostvario 2001. godine za ulogu u Gladijatoru) donijeli su mu veliku popularnost i mogućnost da bira svoje projekte.

On je tu odgovornost ozbiljno shvatio, a svaku potencijalnu ulogu dobro proučio prije nego što ju je prihvatio. Joaquina bije glas metodskog glumca koji “izgubi svoju osobnost” kad portretira neki lik.

Kad radim ne nosim svoju odjeću i ne slušam glazbu koja me definira. Ne komuniciram s prijateljima i obitelji. Znam da to zvuči intenzivno, ali riječ je o procesu koji mi pomaže u poslu, priznao je u intervjuu za Guardian.

Svijet je šokirao 2008. godine kad je izjavio da postaje reper, te se povlači iz glumačkog biznisa. Kasnije je otkriveno da je bila riječ o društveno-medijskom eksperimentu kojeg je zabilježio kamerom te objavio u dokumentarcu “I’m Still Here”.

Godine 2012. zaradio je svoju treću nominaciju za Oskara tumačeći vođu kulta u filmu “The Master” redatelja Paula Thomasa Andersona.

SERIJSKI MONOGAMIST
S obzirom da američki glumac rijetko kada progovara o svojem privatnom životu, ne čudi ni kako se malo toga zna o njegovom ljubavnim vezama. Neki ga nazivaju i serijskim monogamistom s obzirom da je bio u kratkotrajnim i dugotrajnim vezama s brojnim slavnim damama.

Na setu romantične drame "Inventing the Abbotts" upoznao je Liv Tyler s kojom je bio u vezi do 1998. godine. Iako je ljubav planula na snimanju, skrivali su svoju zaljubljenost od kolega i medija, a nakon tri godina ljubavi ostali dobri prijatelji.

Vjerujem da ljudi dolaze u naše živote s razlogom. Kada sam upoznao Liv stvarno sam je trebao i ona je trebala mene. U nekom trenutku prestali smo se nadograđivati i usavršavati te smo donijeli vrlo zrelu odluku da prekinemo vezu iako smo još uvijek osjećali veliku ljubav jedno prema drugome. Zahvalan sam na vremenu koje je provela sa mnom, glumac je otkrio u intervjuu za američki Cosmopolitan.

Joaquin Phoenix - 3 Sa zaručnicom Rooney Marom (Foto: Getty Images)

Početkom 2000-ih ljubovao je s južnoafričkim modelom Topaz Page-Green, bio je u vezi s glumicom Annom Paquin, kao i pjevačicom Ario Crescendom. Podigao je mnoge obrve kad je 2013. otkriveno da hoda s DJ-icom Allie Teilz koja je tada imala 19 godina, dok je Joaquin imao 39 godina.

A onda je na setu filma "Ona“ upoznao Rooney Maru.

Ona je jedina djevojka koju sam potražio na internetu, priznao je u intervjuu Vanity Fairu.

Simpatična Mara svidjela mu se na prvi pogled, no mislio je da nema šanse budući da je glumica bila vrlo šutljiva u njegovom društvu. Štoviše, mislio je kako ga ne može podnijeti.

Ispostavilo se da je Mara samo sramežljiva.

Holivudski par je danas zaručen, no rijetko kad se pojavljuje u javnosti. Svoje slobodno vrijeme uglavnom provode u privatnosti vlastite kuće na holivudskim brdima u društvu pasa – Oskara i Sode.

JOKER

Joaquin Phoenix se u žižu medijske javnosti vratio početkom listopada ulogom neuspjelog komičara Arthura Fleck koji ima i vrlo nasilan alter ego.

Za ulogu u “Jokeru” podvrgao se zapanjujućoj fizičkoj transformaciji te smršavio 24 kilograma, ali i odradio nevjerojatno istraživanje ljudske psihe kako bi vjerodostojno utjelovio mentalno neuravnoteženog lika iz Gotham Cityja.

“Joker” je osvojio Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, te izvrsne kritike mnogih kritičara. Filmski znalci se slažu da Phoenixu ne gine četvrta nominacija za prestižnu nagradu Oscar, a možda i osvajanje najpopularnijeg zlatnog kipića.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju