Financijska kriza je pogodila i bogati Dubai, a megalomanski projekti su obustavljeni preko noći. Ipak, nitko ne razmišlja o prodaji skupocjenih nekretnina, a milijuni se izdvajaju za aute, torbe i satove

U sljedeće 3 godine na naplatu u Dubai stiže 50 milijardi dolara. No, unatoč prezaduženosti, interes za nekretninama, pogotovo na umjetnom otočju u obliku palme, nevjerojatno raste.

Upravo je to arhitektonsko čudo, umjetno otočje u obliku palme 'Palm islands', jedan od neobičnih projekta po kojima je Dubai postao prepoznatljiv.

Britanac Neill bio je jedan od prvih stanovnika prestižnog Palm Islanda. Tamo živi već dvije i pol godine, a svoj pogled na pješčanu plažu, koja je samo nekoliko metara dalje od bazena koji ima svaka rezidencija, ne bi mijenjao bez obzira na milijunsku ponudu za prodaju te nekretnine.

Mnoge su vile rasprodane već u prva tri dana, a među sretnim vlasnicima nekretnine u Dubaiju su i brojni celebritiji poput Brada Pitta i Davida Beckhama.

Neki su se nevjerojatno obogatili samo kupnjom i prodajom nekretnina na umjetnom otočju. No, i dalje je to najsigurnija investicija. Ipak, danas vilu možete prodati po tri puta većoj cijeni nego što ste je kupili.

Recesija je ipak i u Dubaiju učinila svoje. Mnogi su radnici bez ikakve najave dobili otkaz, a ubrzana gradnja mega projekata odjednom je stala.

Zbog načina gradnje, umjetno otočje već je proglašeno osmim svjetskim čudom. Zvuči kao znanstvena fantastika, ali u nedostatku prostora Arapi su odlučili divovsku palmu preseliti na morsku površinu, pa je u more bačeno čak 80 milijuna kubika pijeska.

Sav taj raskoš omogućio je 'ruler Dubaija' odnosno predsjednik. Njegovi sinovi šeici ovdje imaju status bogova.

Većina sportskih modela koji se nalaze na ulicama Dubaija ima skupocjene registracijske tablice koje su statusni simbol i stoje čitavo bogatsvo.

U samo jednom od brojnih apartmana spava i živi batler, koji je na usluzi 24 sata na dan. Često se dogodi da ga probude i usred noći, a na njemu je da što god šeik zaželi, to i dobije.

Pogled na cijeli Dubai, velika plazma, jacuzzi, brojne sobe, poseban lift koji vodi samo do šeikova kata, poseban kuhar koji priprema sve što šeik u tom trenutku poželi samo su neke privilegije takvog apartmana.

Šeici dobivaju samo najbolje. Uglavnom imaju svoj penthouse u najskupljim hotelima, a nekadašnje deve arapski su milijunaši zamijenili daleko luksuznijim prijevoznim sredstvom.

Većina sportskih modela koji se nalaze na ulicama Dubaija ima skupocjene registracijske tablice koje su statusni simbol i stoje čitavo bogatsvo.

Što je manje brojeva na tablici, to je cijena veća. Tako na primjer, ako u Dubaiju vidite pločicu na kojoj je troznamenkasta brojka, samo ta tablica koštala je oko 200 tisuća kuna dok onu s dvoznamenkastim i jednoznamenkastim imaju samo članovi kraljevske obitelji. Da bi bili vlasnici takve tablice morate platiti i nekoliko milijuna dolara.

I dok se šeici natječu tko ima tablicu s manje brojki, njihove žene, iako su odjevene u tradicionalne Baye, troše novac na popularne Hermes ili Louis Vuitton torbice. Kada je u pitanju moda, žene pristaju samo na brendirani luksuz, tu nema kompromisa.

Kad uzmete u obzir milijunski vrijedne registracijske tablice, umjetne otoke, najviše zgrade na svijetu, divovske nebodere i to sve u bescarinskoj zoni postaje jasno zašto kažu da je Dubai Las vegas na steroidima.

Više u Red Carpetu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju