Muči li vas pitanje hoćete li vi i vaš suprug živjeti zauvijek sretni odgovor možete izračunati uz pomoć formule.Profesor matematike sa Sveučilišta Oxford usavršio je model koji sa 94-postotnom točnošću predviđa ishod braka

Matematička formula može izračunati koliko će veza biti uspješna, a radi li zaista isprobano je u istraživanju u kojem je sudjelovalo 700 parova. Profesor Murray formulom je uspio predvidjeti mogućnost razvoda s nevjerojatnom točnošću od 94 posto.

Osobe u braku je podijelio u pet grupa, od kojih su dvije stabilne, dvije nestabilne, a jedna se grupa nalazi između te dvije krajnosti.

U stabilnoj grupi se nalaze parovi koji su smireni, čiji partneri su bliski, podupiru jedno drugo i nalaze se u skladnoj vezi. Oni više vole zajednička iskustva nego isticanje individualnosti.

Kao najdestruktivnija stvar za vezu pokazao se prezir, on je, tvrdi profesor Murray gori od gađenja, tuge ili bijesa.

U drugoj su grupi oni koji izbjegavaju svaku mogućnost svađe ili sukoba, a svojim partnerima odgovaraju samo pozitivno.

Nestalni parovi su romantični i strastveni, što možda zvuči kao dobar temelj za sretan brak no njihove žučne rasprave stavljaju ih u kombinaciju nestabilnih i stabilnih, ali generalno naginju k tome da budu nesretni.

U kategoriji neprijateljskih su oni parovi u kojima jedan partner ne želi razgovarati o problemu, a drugi se slaže te na kraju između njih nema nikakve komunikacije.

Peta kategorija parova odnosi se na one u kojima je jedan partner zajedljiv i svadljiv, dok drugi partner nije uopće zainteresiran za raspravljanje o problemu. Prema mišljenju profesora Murrayja, najstabilnije su veze u kojima se na brak gleda staromodno tj. kao na partnerstvo dviju osoba.

Formula je nastala nakon 15-minutnog razgovora s parovima. Od partnera je zatražio da sjednu jedno nasuprot drugome i da razgovaraju o nekom problemu, o novcu, seksu ili odnosima s drugim članovima obitelji. Svaki par je trebao govoriti o istoj temi i održati rasparvu živom cijelih 15 minuta.

Još uvijek mi je potpuno nevjerojatno da se ljudski osjećaji mogu prenijeti u matematički model i da se putem toga može predvidjeti ishod braka ili veze, rekao je dr. Murray.

Profesor Murray i kolege snimali su razgovor i dodijelili pozitivne i negativne bodove mužu i ženi ovisno o tome što su govorili, a ocjene su se kretale u rasponu od minus četiri od plus četiri. Partner koji je pokazao više humora, sreće ili osjećaja u razgovoru dobio je maksimalan broj bodova, dok su oni koji su izražavali prkos, prezir i nezadovoljstvo dobili minimalan.

Ocjene koje je pojedini bračni par dobio unesene su u matematički model i prenesene u grafikon. Točka gdje su se dvije linije srele pokazuje šanse da neki brak uspije ili propadne.

Parove su pratili u periodu od 12 godina da vide hoće li im brak potrajati ili će se raspasti. Naglasio je da je u istraživanju kad je u pitanju bilo predviđanje razvoda točnost iznosila nevjerojatnih 100 posto.

Kao najdestruktivnija stvar za vezu pokazao se prezir, on je, tvrdi profesor Murray gori od gađenja, tuge ili bijesa.

'Još uvijek mi je potpuno nevjerojatno da se ljudski osjećaji mogu prenijeti u matematički model i da se putem toga može predvidjeti ishod braka ili veze. Pokušali smo ocijeniti interakciju putem sistema bodovanja, brojke prenijeli na graf, a ako su muž ili žena stalno bili negativni, onda su šanse da njihova veza završi prekidom ili brak razvodom bile daleko veće', rekao je prof. Murray.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju