Karijera, obiotelj, brak i majčinstvo zahtjevi su koje je pred ženu stavilo suvremeno društvo. No, umjesto da ih čini sigurnijima, takva nerealna očekivanja ženu su učinila zbunjenom. Tu je tezu na predavanju na Oxfordu iznijela Helen Fielding

Ravnoteža karijere, majčinstva i braka

Na predavanju koje je autorica Dnevnika Bridget Jones, Helen Fielding održala u Oxfordu, govorilo se o očekivanjima da žene moraju imati sve. A 'sve' u tom slučaju znači karijeru, uspješan brak, obitelj i samopouzdanje.

Postoji mnogo marketinških kampanja koje ljudima sugeriraju kako bi trebali izgledati i kako treba izgledati savršen život. Uvjereni su da se moraju ustati u šest ujutro, vježbati, otići na posao i potom se vratiti kući i kuhati za dvanaestero ljudi. To je suvremena bolest

Umjesto toga, rekla je Fielding, suvremeno je društvo pred žene postavilo zahtjeve koje ona realno ne može ispuniti, te se stoga osjećaju zbunjeno.

Autorica koja je popularizirala kategoriju single djevojaka u tridesetima i učinila ih društveno prihvatljivim, šarmantnim i životnim, u svojim se romanima pomalo i izrugivala ženskoj opsesiji lifestyle magazinima i knjigama o samopomoći koje bi im trebale pomoći u održavanju ravnoteže.

Bolest suvremenog društva

Fielding je takvo stanje nazvala bolešću suvremenog društva. I sama majka dvoje djece koja je zaradila više od dvadeset milijuna funti od svojih Bridget Jones knjiga, Fielding je pojasnila kako njezina junakinja Bridget nije samo željela pravu ljubav, već i kontrolu nad svojim životom i karijerom.

To danas žele mnoge žene, no borba s očekivanjima kako moraju biti podjednako na poslu i kod kuće dugoročno ih čini 'zbunjenima'.

Kako bi trebalo živjeti...

- Postoji mnogo marketinških kampanja koje ljudima sugeriraju kako bi trebali izgledati i kako treba izgledati njihov savršen život. Uvjereni su kako se moraju ustati u šest ujutro i otići u teretanu, onda otići na posao i potom se vratiti kući kako bi pripremili večeru za dvanaestero ljudi. To je suvremena bolest!, rekla je Helen.

-To sam i sama osjetila kada su me jednom fotografirali za naslovnicu jednog časopisa. Potpuno su me obradili u Photoshopu i izgledala sam drugačije. Pomislila sam kako bih voljela da tako izgledam. Zato se Bridget i jest svidjela ženama, jer je ona ljudsko biće sa svim manama. Stoga, iako sam dosta vremena provodila govoreći kako Bridget nisam ja, ona jest ja.

Zbunjene žene

Tijekom predavanja, Fielding je ukazala na to da su žene koje su odrastale u ratno vrijeme u Velikoj Britaniji bile manje zbunjene od suvremenih žena koje se moraju boriti kako bi uskladile karijere i obitelj.

Primjerice, majka Bridget Jones je vrlo samouvjerena. Odrastala je u vrijeme u kojem nije bilo Photoshopa i glupavih reklama, kazala je Fielding

- Ona zna što je, što predstavlja i koje su joj vrijednosti. Ona nije opterećena idejom kako bi u jednom trenutku trebala biti žena, u drugom imati karijeru, a u trećem majka. Zato ona ni nije zbunjena, zaključila je autorica.

- Pogledajte samo koliko se prodaje knjiga o samopomoći, osobito u Americi gdje su uglavnom bestselleri. One su postale gotovo religija.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju