Gotovo nevjerojatno zvuči podatak da do danas u Hrvatskoj niti jedna tužba koju su podnijele žene protiv poslodavaca nije riješena u njihovu korist. O svojim iskustvima nakon povratka s porodiljnog dopusta progovorila je manekeneka Iris Androšević Pinjuh

Iris Androšević Pinjuh o razlozima otkaza u zaštitarskoj tvrtki Sokol Marić obaviještena je pismenim putem. Pojašnjeno joj je da ostala bez posla na mjestu tajnice jer se za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora nije pojavila na radnom mjestu.

'Kada se žena vrati s porodiljnog normalno je da ju čeka radno mjesto, no ja sam dobila izvanredni otkaz, očito je da me više nisu trebali', rekla je Iris.

Sličnu je situaciju prije šest godina doživjela Ružica Kišir Črlenec. Ona se od tada sa svojim poslodavcem spori na sudu. Presudu još uvijek čeka.

'Trudnica ne bi smjela dobiti otkaz, a trudnoća isto tako ne bi smjela biti prepreka kod novog zapošljavanja. Jedino što trudnica može dobiti je lakše radno mjesto, no jednako plaćeno', pojasnila je Ružica Kišir Črlenec.

Porodiljni od dvije godine je uvjet za sretno dijete

Iako se mnoge žene boje podići tužbu protiv poslodavaca, Ružica i Iris učinila su upravo to.

'Malo ljudi se ima hrabrosti upustiti u to pogotovo kada su poslodavci osobe s određenim statusom u društvu. Mene to nije omelo, a savjetujem i drugim ženama da se bore, da ne savijaju leđa jer ćemo tako svi zajedno biti jači', poručila je Iris Androšević.

Više u inMagazinu.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju