Ne znate što učiniti s hranom koja vam je ostala nakon ručka ili večere? Dajte joj drugu šansu i uz nekoliko malih trikova pripremite ukusni obrok. Na taj način ćete sačuvati hranu i iznenaditi ukućane maštovitim jelima

Neke namirnice iz jučerašnja večera lako mogu postati glavna atrakcija današnjeg ručka. Uz malo mašte i nekoliko vrsti začina možete pripremiti pravu gozbu bez obzira kuhate li samo za sebe ili za cijelu obitelj.

Piletina i sušene rajčice

Piletina koja vam je ostala od jučerašnjeg ručka u kombinaciji sa sušenim rajčicama, artičokama i začinima postat će prava poslastica koju možete servirati za večeru.

Potrebno vam je maslinovo ulje, sušene rajčice, češanj češnjaka, origano, srca artičoke, papar i sir i ječam ili orzo.

Ostatke tjestenine i riže malo zamastite da se međusobno ne slijepe. Povrće usitnite i pretvorite u krem-juhu ili narežite i iskoristite za složenac.

Ječam kuhajte 8 do 10 minuta, isperite u hladnoj vodi i ostavite na strani. U blender stavite šalicu vode, sušene rajčice, jednu svježu rajčicu, češnjak, dvije žličice origana, maslinovo ulje i dvije žličice octa te usitnite.

Na laganoj vatri u tavi u kojoj ste prethodno zagrijali ulje popržite komade piletine dok ne poprime zlatnu boju. Ukoliko vam je ostala već pečena piletina, stavite ju na vatru tek nekoliko minuta dok ne poprimi zlatnu boju.

Ranije pripremljeni umak stavite u posudu i pustite da zakipi, dodajte preostale sušene rajčice i ječam te artičoke i dvije šake naribanog sira. Kuhajte uz lagano miješanje dok artičoke ne omekšaju. Na tanjur stavite piletinu, prelijte umakom s artičokama i pospite preostalim origanom i sirom.

Mladi špinat i račići

Ukoliko ste staklenku u kojoj se nalaze repovi račića potrošili do pola, od ostatka možete pripremiti ukusni ljetni obrok. Potreban vam je mladi špinat, grašak, rajčica i čili papričica, a od začina upotrijebite, đumbir i kumin.

Špinat i grašak skuhajte i ostavite sa strane. U tavu na kojoj ste zagrijali ulje popržite luk dok ne požuti, dodajte nasjeckanurajčicu, čili papričicu, kiml i đumbir i miješajte na laganoj vatri oko dvije minute. Na kraju dodajte limunov sok i repove račića i zadržite na vatri još kratko vrijeme.

Povrće posolite, poparite i prelijte s maslinovim uljem, servirajte na tanjur i preko stavite račiće sa začinima.

Orzo ili ječam je pomalo zaboravljena namirnica uz pomoć koje možete spremiti odlična i ukusna jela.

Tjestenina  s nadjevom od crvenog kupusa

Tjestenina s nadjevom od crvenog kupusa je odličan obrok koji je uz to i brzo gotov.

Potreban vam je crveni luk, češnjak, crveni kupus, feta sir i zeleni papar.

Na vrućem ulju popržite luk, a zatim dodajte malo vode i pustite da se krčka na laganoj vatri dok luk ne omekša. Dodajte češnjak i narezani kupus te dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša, oko 20 minuta.

Ostatak tjestenine od jučer zagrijte na tavi na koju ste prethodno stavili malo maslinovog ulja, te zatim dodajte kupus i promiješajte. Stavite na tanjur, posipajte feta sirom, posolite i poparite zelenim paprom.Ukusni obrok je gotov!

Salata od riže

Ostatke riže pretvorite u ukusnu salatu koja će vas osvježiti i oduševiti ukućane.

Potreban vam je jogurt, luk, češnjak,mladi luk, cvjetača, krumpir, đumbir, kumin i grožđice.

Narezani luk popržite na laganoj vatri, dodajte češnjak, đumbir i žličicu senfa, posolite i pržite nekoliko minuta. Dodajte cvjetaču i krumpir narezan na kockice te grožđice, zalijte vodom i kuhajte dok krumpir i cvjetača ne omekšaju.

Dodajte rižu u koju ste prethodno umiješali jogurt, dvije žlice jabučnog octa i mladi luk narezan na kolutiće. Kratko držite na vatri i zatim poslužite. Ovu salatu možete ohladiti u hladnjaku i poslužiti ju nakon nekoliko sati.  

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju