Prehrambene namirnice izložene visokim temperaturama kvare se brže i lakše, a u ljetnim se mjesecima povećava mogućnost trovanja hranom. Jedan od najvećih neprijatelja ljudskog organizma je zaraza salmonelom.
Infektolozi napominju kako je zarazu salmonelom važno dijagnosticirati na vrijeme.
'Simptomi nastaju u 24 do 48 sati nakon konzumacije zagađene hrane. To su povraćanje, vodenasta stolica i visoka temperatura te glavobolja i bolovi u trbuhu koji mogu biti popraćeni malaksalošću organizma i znakovima dehidracije', napomenula je dr.med Ninoslava Vicković.
Osim s hranom ljudi se salmonelom mogu zaraziti i kroz kontakt s kućnim ljubimcima koji su mogući prijenosnici te neugodne zaraze.
Glavno pravilo je pranje ruku prije svakog jela, a tijekom ljetnih mjeseci treba biti oprezan prilikom kupovine hrane i odlazaka u restoran. Zdravi ljudi se mogu liječiti kod kuće, no uvijek je dobro potražiti savjet liječnika.
Više u inMagazinu.