Roditelji je nazivaju ispitom zrelosti, no većina maturanata će se složiti da je to prilika za dobar tulum. Apsolutni imperativ je pokazati se u najboljem svijetlu bez obzira na cifru koju roditelji moraju izdvojiti

Za djevojke je najvažnija misija odabrati haljinu. Cijena koju će roditelji izdvojiti kako bi njihovo dijete zablistalo se kreće od 1500 do 2500 kuna.

'Djevojke traže kratke haljine s otvorenim ramenom, a ako je haljina koju vide 'ona prava' maturantice se ne zamaraju cijenom. Znaju da će pronaći način kako uvjeriti mamu', kaže dizajner Vjeko Franetović te dodaje kako oni koji dolaze u salon računaju i na visoku cijenu.

Prijašnjih su godina djevojke tražile haljine koje su nosive i kasnije, nakon maturalne večere, no danas samo žele zablistati u toj, za njih najvažnijoj noći.

'Novac koji roditelji danas izdvajaju za odijela i haljine neusporedivo je veći od onog što su izdvajali naši roditelji, u odnosu na plaće', rekao je Zoran Ferić, razrednik i književnik.

Maturanti sami moraju organizirati svečanu večeru, bend i darove za profesore. Cijena večere je 400 kuna, no tome treba nadodati novac za bend i piće.

'Veliki broj roditelja se morao zadužiti jer svaka djevojčica od glave do pete košta više od prosječne hrvatske plaće', rekla je majka Vesna Vojvodić Valčić.

Iako se mnogi roditelji ne slažu s tim nemoćni su pred društvom koje utječe na današnju mladež.

'Ne možete to zabraniti djetetu jer je onda drugačiji od ostalih te ima problema sa sobom i svojom okolinom', tvrdi gospođa Valčić.

'Ako se neću sad sređivat za maturalnu, kada ću. Još jednu priliku ću imati za vjenčanje', rekla je maturantica Ema za emisiju Provjereno.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju