Nakon što su mnogi prihvatili chick-lit kao zabavnu i britku literaturu koja savršeno odgovara zaposlenim ženama koje vode trku s vremenom te pokušavaju uskladiti poslovne i obiteljske obaveze, vrijeme je za korak dalje. Ovaj žanr razvio je svoj novi smjer pod nazivom mom-lit.

Ženski likovi u popularnim naslovima spisateljica poput Laure Zigman, Jane Green i Helen Fielding pronašle su onog pravog te odlučile s njim provesti život, a njihovi tvorci su im odlučili podariti novi životni smjer i suočiti ih s majčinstvom. Tako smo nakon popularnog chic-lita dobili novi žanr koji se krije pod imenom mom-lit.

Ono što je zajedničko glavnim likovima je da u svoj savršeno organizirani život pokušavaju uklopiti dijete koje isto tako mora biti savršeno.

Ovaj je termin ubrzo prihvaćen od strane autorica koje pišu o iskustvima s majčinstvom i to na sličan način na koji su likovi iz najpopularnijih chick-lit romana pričali o dobrim i lošim vezama te problemima oko pronalska onog pravog.

Ipak neke od njih se bune i nazivaju taj naziv seksističkim te smatraju kako će odbiti čitateljice koje nisu majke, no većina ih nije toliko kritična te priznaje kako piše za žene koje su opterećene stresnim i ubrzanim životom, a takva litetaratura im omogućava da se i same nasmiju stvarima koje se događaju u životu majki.

Među koricama takvih knjiga pronalazimo priče o ženama koje se susreću se s potpuno novim izazovom majčinstva. Uz njih je tu uvijek brižni suprug, no redovito i jedan seksi stranac koji će pokušati unijeti nemir u skladnu i po svim pravilima savršenu obitelj.

Ono što je zajedničko glavnim likovima je da u svoj savršeno organizirani život moraju uklopiti dijete koje isto tako mora biti savršeno.

Najnoviji u nizu objavljenih romana je Mamzila, autorice Jill Kargman. Njezina glavna junakinja je Hannah Allen koja će se naći usred zmijskog gnijezda njujorških super mama nakon što njezin suprug dobije prestižan posao na Upper East Sideu.

U svijetu u kojem se mora neprestano dokazivati kao dobra majka, gdje ‘dobra’ znači prelijepa, uvijek besprijekorno dotjerana, hiperaktivna i hiperkompetitivna Hannah se neće baš najbolje snaći.

Hannah se nikako ne uklapa u novu, elitnu sredinu u kojoj se iznenada našla. Diplomirala je povijest umjetnosti, ali ne na fakultetu iz Ivy lige, najdraža obuća joj nisu Manolice, već crne Conversice, a njezine ideje o odgoju dvogodišnje Violet prilično se razlikuju od onih uvriježenih među novim prijateljicama.

U svijetu u kojem se mora neprestano dokazivati kao dobra majka, gdje ‘dobra’ znači prelijepa, uvijek besprijekorno dotjerana, hiperaktivna i hiperkompetitivna Hannah se neće baš najbolje snaći.

Iako i sama živi na Manhattanu, autorica Jill Kargman tvrdi kako ne spada u Mamzila mame. ‘Takve mame nikada neće uistinu uživati u majčinstvu jer previše vremena troše na trud koji ulažu u stvaranje savršene slike obitelji.’

Jill Kargman napisala je roman pun humora i smiješnih situacija koje će opustiti i razveseliti čitateljice te im na lice postaviti isti onakav osmijeh kakav imaju kada čitaju o avanturama Bridgite Jones i njoj sličnim junakinjama. ‘Knjiga je namjenjena ženama koje imaju vremena za opuštanje u onoj maloj pauzi između hranjenja i presvlačenja djece, a njih će itekako nasmijati.’

Zadovoljna i Algoritam vam daruju tri knjige Mamzile autorice Jill Kargman koje su označile novi smjer planetarno popularnog chick-lita, takozvani mom-lit.

Junakinje koje su u međuvremenu odrasle, pronašle svog princa te postale majke i dalje se kreću u glamuroznim krugovima, samo su problemi koji ih muče kudikamo složeniji. Knjigu Mamzile dobile su Ivana Glavina, Sandra Horvat i Irena Rožić Qeta.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju