Gordana Sobol, SDP-ova saborska zastupnica i predsjednica za ravnopravnost spolova ima jedan neobičan hobi. Gordana, baš poput pravih navijača, obožava nogomet pa je tako sasvim slučajno postala predsjednica ženskog nogometnog kluba Agram. Otkrila nam je koliko zarađuju nogometašice te jesu li ženstvene. Čuli smo i koje narodnjake vole djevojke koje treniraju ovaj sport.

'Kad su me pozvali da dodem na čelno mjesto u klub mislila sam kako da pomognem curama koje igraju, ali i na popularizaciji ženskog nogometa', kaže Sobol i odlučno pobija predrasude da su nogometašice muškobanjaste. 'Ma to su curice kao i sve druge. Igranje nogometa od njih sigurno nece napraviti nesto sto se roditeljima ne bi svidjelo', uvjerava Sobol.
 

I dok nogometaši gledaju manekenke, nogometašice gledaju nogometaše - Modrić, Ćorluka, Kaka...nabrajaju one. Dok dečki imaju suspenzore, djevojke nemaju nikakvu posebnu zaštitu. To je, kažu, sportska odjeća - štitnici za koljena, laktove i to je uglavnom to. I kroz šalu naglašavaju da i one skidaju majicu kad postignu zgoditak. A kada zatreba, kao i muški kolege, loptu štopaju prsima. 
 

Na spomen legendarne Marije Mace Maradone, najpoznatije hrvatske nogometašice, Sobol ima samo riječi hvale. No, shvaća kako je vrijeme da mlađe djevojke nastave njezinim putem. 'Ona je igračica koja je probijala led u ženskom nogometu. Poštujem sve sto je ona učinila, ali budučnost je u mladim curama', kaže Sobol. 
 

A kakav je novac u odnosu na muski nogomet? 'Ženski je nogomet suprotnost muškom nogometu. Ništa gotovo ne dobiju. Platimo samo onima koje putuju iz Pule i Varaždina i to za putne troškove'. Nažalost, takva je realnost cura koje vole nogomet kao i dečki, koje itekako znaju što je zaleđe i koje također stoje u živom zidu za vrijeme izvođenja slobodnog udarca.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju